Putin innrømmer at Moskva må «jobbe med» luftvernet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 31. mai 2023 | 09:49

Russlands leder Vladimir Putin sier at Moskvas forsvar fungerer bra, men innrømmet at det «er noe å jobbe med» etter en rekke droneangrep rammet hovedstaden.

– Moskvas luftvernsystem fungerte rutinemessig og tilfredsstillende, sa han til det statlige mediet Tass tirsdag.

– Selv om det er noe å jobbe med, sier Putin.

Minst åtte droneangrep ble gjennomført mot Moskva tirsdag morgen, og noen droner traff boligområder og nabolag i Russlands elite, opplyser Russlands forsvarsdepartement. Myndighetene opplyser at dronene påførte mindre skader, og at ingen ble alvorlig skadet.

I et intervjuet med Tass lovet Putin å øke antallet luftvernsystemer i byen.

– Generelt er det klart hva som må gjøres for å øke tettheten i hovedstadens luftvernsystemer. Og det skal vi gjøre, sier han.

Luftvernsystemer har i økende grad blitt installert av Kreml i hovedstaden og steder besøkt av Putin.

Les også: Russland setter 10.000 droner ut av spill hver måned

I januar dukket det opp opptak av Pantsir bakke-til-luft-missilsystemer som ble plassert på hustakene til viktige bygninger i Moskva. Samme type system ble brukt til å ta ned flere av dronene i tirsdagens angrep, ifølge forsvarsdepartementet.

Russland har lagt skylden for droneangrepene på Ukraina, og Putin hevdet at de var Kyivs svar på et tidligere russisk angrep på et ukrainsk militært etterretningshovedkvarter. Ukraina har nektet ansvar for droneangrepene.

Putin har siden karakterisert angrepet som «terroraktivitet».

Tirsdagens angrep kommer bare uker etter at to droner angrep Kreml i et separat angrep, selv om dette forsøket også ga mindre skader. Ukraina nektet også for å ha vært involvert i angrepet, selv om amerikanske tjenestemenn mener Kyiv kan ha vært ansvarlig.

mest lest