Ble tvangsinnlagt på grunn av Facebook-innlegg – nå er han sluppet ut

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 31. juli 2023 | 22:00

Saken om Stavangermannen Trond Harald Haaland har rast på sosiale medier siden 21. juli og på Steigan.no siden han ble tvangsinnlagt omkring 19.juli psykiatrisk enhet på SUS i Stavanger.

Det ble antydet og påstått at Haaland ble tvangsinnlagt på grunn av hans engasjement mot koronavaksinene. På steigan.no ble Haaland omtalt som en «aktiv kritiker av norsk helsevesen i forbindelse med lockdownpolitikken og de mer eller mindre obligatoriske vaksinene som er tvunget på oss de siste par årene.»

Haaland engasjerte advokat Barbro Paulsen som fikk greie på at Haaland var innlagt på bakgrunn av en anonym bekymringsmelding. Haaland påklaget innleggelsen.

Fredag 28. juli var det høring i kontrollkommisjonen. Overlegen som hadde beordret tvangsinnlegelsen henviste ifølge en artikkel på Steigan.no til Haalands aktivitet på Facebook. Disse ble beskrevet som «konspiratoriske» og skulle angivelig være indikasjoner på at Haaland var «manisk, psykotisk paranoid og ikke realitetsorientert gitt innleggenes frekvens og innhold.»

Juryen, som besto av en fastlege og to lekdommere, kom til at Haaland skulle slippes ut umiddelbart.

Overlegen hadde ikke selv sett Facebook-innleggene, men henviste utelukkende til den anonyme bekymringsmeldingen fra noen som ble påstått å være fra «bekjente» av Haaland.

Haalands støttespillere oppfatter det som full seier. Hovedpersonen selv mener det hele har vært en «parodi».

«Det etterlater seg liten tvil om at dette er en psykiatrisk tvangsinnleggelse som er gjort på grunnlag av politiske ytringer på Facebook med ellers helt fraværende grunnlag,» skriver Kjetil Tveit på steigan.no.

iNyheter har sett gjennom Haalands Facebook-side i dagene opp mot tvangsinnleggelsen. Det er et stort og økende antall poster der. Noen omtaler myndighetene som «massemordere» med henvisning til vaksineprogrammet.

Skjermbilde Facebook(Trond Harald Haaland

Men det er ellers ikke noe ekstraordinært som ikke finnes på mange andre Facebook-sider. Han er også kritisk til medienes dekning av klimaendringer.

Skjermbilde Facebook/Haaland

Men antallet poster er høyt opp mot innleggelsen, og mange av dem har null likes og kommentarer. Han har postet 20 innlegg mellom midnatt og klokken 03 natt til 19. juli.

Den 18.juli postet Haaland 106 innlegg på Facebook-profilen sin.

Den 17. juli postet han 64 innlegg.

Den 16. juli postet han 34 innlegg.

Den 15. juli postet han 6 innlegg.

Den 14. juli postet han 5 innlegg.

Deretter må man tilbake til 11. juli for å finne et nytt, men det var kun ett innlegg, den 9. juli seks innlegg.

Det forrige før det var 1. juli – med ett innlegg.

Kommentar

iNyheter tar ikke stilling til saken, men velger likevel å omtale den da den allerede har fått bred omtale på sosiale medier. Vi har imidlertid ikke sett noen grundig gjennomgang av aktiviteten som bekymringsmeldingen fra «bekjente» skal ha blitt sendt på grunnlag av.

mest lest