UDI har så langt i år gitt rekordmange avslag i saker hvor det er søkt om familieinnvandring. Og et opprinnelsesland skiller seg spesielt ut i negativ forstand.
– UDI har hittil i år avslått totalt 20 saker på bakgrunn av mistanke om tvangsekteskap, det sier Rolf Henry Anthonisen til TV 2.
Han fagansvarlig for familieinnvandring i UDI.
Det er rekordhøyt sammenliknet med tidligere år. I hele 2023 var det 10 saker.
UDI vil ikke spekulere, men mener det er store mørketall. Det er krevende å etterforske disse sakene. Anthonisen vil ikke si hvordan de jobber med å avdekke sakene for å ikke gi de som prøver seg en «oppskrift».
Men han innrømmer at sakene er ressurskrevende. Det gjør at mye ikke fanges opp.
Les også: Bare begynnelsen: Fremmedkulturell nepotisme og korrupsjon i «Nye Norge» (+)
– Det finnes tilfeller hvor kvinner reiser ut av Norge uten å vite at de skal gifte seg, før de kommer frem og ser at det er 300 gjester til stede.
Hvis partene er i slekt, er det noe UDI ser nærmere på. Søskenbarnekteskap er nå vedtatt forbudt i Norge.
Blant norskpakistanere har det vært svært vanlig.
Hele 41 prosent (7 357 personer) av alle pakistanske innvandrere og norskfødte med pakistanske innvandrerforeldre født i perioden 1967-2010 er barn av foreldre som er søskenbarn.
– Det har vist seg at i omtrent halvparten av sakene så er man søskenbarn, sier Anthonsen om de sakene av tvangsekteskap som man har avdekket.
Mange av kvinnene mishandles når de kommer til Norge.
Det er ett land som peker seg ut i negativ forstand.
– Pakistan har soleklart klart flest saker, og så er det en del fra Eritrea. Videre fordeler det seg utover med noen få avslag fra Afghanistan, Somalia, Sri Lanka, Syria og Irak, oppsummerer Anthonisen.