Forsker tror bitcoin kan bli like viktig som internett

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 31. oktober 2022 | 03:09

Seniorforsker Svein Ølnes ved Vestlandsforsking, tror bitcoin vil ta over verden.

Ølnes forklarer til forskning.no at i motsetning til penger, så er bitcoin et bærerinstrument. Verdien ligger i selve bitcoinen, akkurat som fysiske kontanter. Men disse kan man jo ikke frakte digitalt. Det kan man med bitcoin: Sender du digitale vanlige, penger fra Norge til et annet land, må det gjennom flere land, og kanskje 4-6 banker.

– Alle disse tar på seg en risiko og skal ha en del av kaka. Slik er det ikke med bitcoin. Ingen risikerer noe og man sender direkte uten mellomledd, sier han.

Fiatpenger er vanlige penger. De lages av privateide banker, men er underlagt kontroll av staten. «Fiat» betyr «la det skje» på latin. Bitcoin har heller ikke iboende verdi. Verdien er forankret i tillit.

I hver bitcoin finnes 100 millioner satoshi. Det er nok enheter til alle i verden om alle skulle ønske, ifølge Ølnes. Det går rundt 5.000 satoshi på en amerikansk dollar og en norsk krone blir rundt 500 satoshi.

Les også: Dale fabrikker konkurs etter kryptoflukt – skylder på høye strømpriser

Satoshi er navnet gitt til den minste Bitcoin-enheten. Dette tilsvarer hvordan cent fungerer for dollar eller euro.

Ifølge Ølnes vil bitcoin oppleve en liten inflasjon fordi det stadig lages flere av dem, men at når alle de 21 millioner coinene er utvunnet, så blir det nok motsatt – at bitcoin blir stadig mer verdt.

– I tillegg er det en god del bitcoin som blir borte fordi eierne mister nøklene til dem, sier han.

Bitcoin er personlig koblet til eieren gjennom en privat krypteringsnøkkel.
Ølnes sier han tror bitcoin kan ta over mye av den globale pengeoverføringen fordi det er så mye enklere enn dagens system.

– Bitcoin er en radikal idé, en løsning som kan vise seg å bli like viktig som internett selv, sier Ølnes.

Idar Vollvik-selskap forhåndsolgte kryptomynt som ikke finnes: – Alle gjør det

mest lest