Ringes ned av eldre som sier de ikke vil leve lenger

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 31. oktober 2022 | 19:36

Det er Dagsavisen som bringer denne overskriften.

– Det er trist, skremmende og tankevekkende at mange mennesker – som burde glede seg til å gå inn i en god fase av livet – i stedet opplever ensomhet og tomhet, og at samfunnet ikke har bruk for dem lenger, sier Lasse Heimdal til Dagsavisen.

Heimdal har vært generalsekretær i Kirkens SOS i to år.

– Jeg fikk på mange måter et sjokk da jeg startet i Kirkens SOS, og fikk et sterkt innblikk i hvordan mange mennesker i Norge har det i dag. Vi vet at livet er tøft for mange barn og unge, men at det var så mange eldre som går med selvmordstanker, og tar livet av seg – det var jeg ikke klar over.

«Jeg tror ikke jeg orker mer». «Jeg har planlagt hvordan jeg skal avslutte det hele.» «Det er for mørkt.» «Jeg føler meg ensom.»

Dette er noe av det de hører, skriver Heimdal i et separat meningsinnlegg i avisen.

Hva sier de som tar kontakt?

  • Livet ble ikke det de hadde drømt om.
  • Relasjoner som er mistet og brutt.
  • De føler seg ensomme.
  • Dårlig helse.

Noen kan gå i ukesvis uten emosjonell menneskelig kontakt.

– Samfunnet må ta en debatt om hvilke holdninger vi har til eldre. Er det slik at siden de «har levd lenger» så er det på en måte «greit» at de velger å avslutte? skriver han.

– Hvilke aldersgrupper sikter du til når du snakker om godt voksne og eldre som kontakter dere?

– Vi ser tendensen allerede fra 50-årene, men særlig fra 60 år – og eldre. Da går mange ut av arbeidslivet. Noen lever alene etter å ha mistet ektefellen eller blitt skilt. Og flere forteller at de kjenner på en følelse av at de er til overs, til bry, er usynlige når man ikke lenger har en yrkesrolle eller opplever at noen har bruk for deg.

– Og da kan tanken om at «det hadde ikke gjort noe om jeg blir borte» melde seg.

Særlig menn

Heimdals erfaring er at aldringen – og livsendringene som følger med – er særlig krevende for menn.

– Mange menn mangler et emosjonelt språk til å sette ord på følelsene sine. De skal være tause, sterke og ikke belaste omgivelsene sine med verken sykdom eller tunge tanker. Det må vi få en slutt på. Vi må lære eldre – og spesielt menn – til å fortelle om hvordan de har det.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Status for iNyheter: Vi har klart å klore oss fast

mest lest