Norge gir 220 millioner til Colombia: Hvilken effekt har bistand når væpnede grupper er sjefene?

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 28. oktober 2024 | 08:18

Norge har besluttet å gi 220 millioner kroner til Colombia for å styrke kampen mot avskoging i landet, som huser verdens femte største regnskog.

Denne kunngjøringen ble gjort av klima- og miljøminister Tore O. Sandvik under Naturtoppmøtet, COP16, i Colombia, skriver NRK.

– Denne støtten er et viktig skritt for å bevare regnskogen og beskytte miljøet i Colombia, uttalte Sandvik.

Men er det naivt å tro at penger alene vil løse probleme?. Det reiser spørsmål om hvor effektivt midlene vil bli brukt, og om det finnes bedre strategier for å håndtere avskoging som faktisk involverer lokalsamfunnene som rammes. Støtten reflekterer Norges forpliktelse til internasjonale tiltak, men det er fortsatt usikkert om dette vil gi reelle resultater, eller om det bare blir et symbolsk grep.

Til tross for Norges intensjoner om å bekjempe miljøkriminalitet og styrke bærekraftig skogforvaltning, er det viktig å huske på at avskogingen i Amazonas i stor grad styres av væpnede grupper med betydelig innflytelse, ifølge en rapport fra International Crisis Group.

Den tidligere geriljaen FARC, kjent som EMC (Ejército de Liberación Nacional), har fått økt innflytelse og kontrollerer nå betydelige områder i den colombianske Amazonas.

EMC har vært direkte ansvarlig for betydelig avskoging, med estimater som antyder at mer enn 500.000 hektar skog er tapt under deres kontroll. De henter inntekter fra ulovlig tømmerhogst, kvegdrift og narkotikaanlegg, noe som gjør dem i stand til å presse lokalbefolkningen til å følge deres kommandoer og betale avgifter for å drive virksomhet i skogen. Kilde: Colombia One og Voice of America.

mest lest