President Joe Biden har for første gang gitt Ukraina grønt lys til å bruke amerikanske langdistansemissiler mot mål inne i Russland, ifølge rapporter fra både New York Times og Reuters.
Beslutningen markerer en ny fase i USAs militære støtte til Ukraina og kan få betydelige konsekvenser for konflikten. Flere frykter nå ytterlig eskalering.
Ifølge New York Times vil Ukraina kunne bruke de avanserte ATACMS-missilene mot både russiske og nordkoreanske tropper som opererer i Kursk-regionen. Dette en strategisk viktig sone vest i Russland.
Missilene har en rekkevidde på 306 kilometer og kan bidra til å svekke Russlands evne til å etterforsyne sine styrker langs frontlinjen.
En anonym kilde uttalte til Reuters at Ukraina allerede planlegger sine første angrep med disse våpnene i løpet av få dager.
Respons på eskalering fra Russland og Nord-Korea
Beslutningen skal være en direkte reaksjon på rapporter om at Russland har begynt å bruke nordkoreanske soldater i konflikten, noe som har mottatt internasjonal fordømmelse. Samtidig har Russland nylig gjennomført massive luftangrep mot ukrainsk infrastruktur, inkludert energianlegg, som kan ha vært en medvirkende faktor til endringen i amerikansk politikk.
Mens USAs avgjørelse får støtte fra flere vestlige land, inkludert Norge, er ekspertvurderingene delte. Forsvarsekspert Palle Ydstebø, Oberstløytnant ved Forsvarets høgskole, mener missilene vil kunne lette presset på ukrainske styrker, men advarer mot overdrevne forventninger.
– Det er bare litt i seneste laget i forhold til hvordan de kunne gjort nytte for seg tidligere i krigen. De hadde trengt det for å angripe russiske flybaser, der de opererer flyene som slipper glidebombene nær grensen, men nå har russerne flyttet flyene sine slik at de ligger utenfor rekkevidde, uttaler Ydstebø til VG.
Les også: Polen og NATO i beredskap som reaksjon på massiv russisk offensiv søndag morgen
USA-ekspert Jan Arild Snoen skriver på Facebook at avgjørelsen viser en viktig endring i Biden-administrasjonens strategi.
– Biden har i kveld gitt Ukraina tillatelse til å bruke langdistanseraketter mot mål langt inne i Russland. Det var på tide. Hans administrasjon har støttet Ukraina, men hele tiden holdt litt igjen. Målet var å hindre at Ukraina tapte, men også å hindre eskalering, akkurat som om Putin ikke gjør akkurat som han vil uansett.
Han peker på at denne avgjørelsen også kan bidra til å svekke forestillingen om at Ukraina ikke kan vinne krigen, og oppfordrer til å «holde ut» i en krevende situasjon.
Bidens eskalering av konflikten vil dessuten potensielt gi gunstige forhandlingskort for Ukraina inn i en fremtidig avtale med Russland, forklarer USA-eksperten.
– Dette endrer også spillet for Trump. Jeg, og mange med meg, frykter at Trumps «fredsavtale» vil være et ensidig press på Ukraina, for å få dem til å godta en avtale gunstig for Putin. Her har Trump kraftige maktmidler, ved å trekke tilbake all støtte, slik hans parti gjorde i et halvt år i vinter og vår. I teorien kan han også legge press på Putin, men kanskje det viktigste pressmidlet – å løfte restriksjonene på bruk av amerikanske våpen, har Biden nå fjernet, skriver Snoen videre.
Mens Ukraina styrkes med nye våpen, øker også risikoen for eskalering mellom NATO og Russland, noe som gjør situasjonen mer uforutsigbar enn noensinne.