Investor Espen Nordhus forteller i en podkast med Ole Asbjørn Ness hvordan det er nærmest et 1-til-1 forhold mellom velstand og billig energi.
– Det er på en måte billig energi som har gjort at den vestlige verden har blitt så velstående som den er. Og nesten alt er fossile brennstoffer.
Han trekker frem boken “How The World Really Works” av Vaclav Smil. Den påpeker helt avgjørende materialer, deriblant sement, stål, ammoniakk og plast, som alle trenger fossile brennstoff for å lages.
– Og ammoniakk handler jo om gjødsel. Kanskje halvparten av jordens befolkning ville ikke hatt mat i dag om det ikke var for gjødsel, sier Nordhus.
Nordhus forteller at vi med dette bakteppet bør være forsiktig med å bare fjerne fossile brennstoff.
– Og om det skal skje, kan det ikke skje gjennom vedtak. Det må konkurreres bort. Det må være noe annet som er bedre.
Sol og vind
Diskusjonen går over til sol og vind, og Nordhus svarer på påstanden om at sol og vind er billigst.
– Her må man stoppe opp å tenke. Er det virkelig billigst? For hvis det var billigst og best, så ville jo folk kjøpt det. Da hadde du ikke trengt subsidier. Du trenger ikke jo subsidier for det som er billigst.
Han forteller videre hvordan regnestykket er langt mer komplisert enn å se på kostnaden i det øyeblikket vinden blåser eller solen skinner.
– Man må se på hele systemet. Alt fra gruvedriften, til frakten, til å sette det opp, bruk av sement og stål, og så videre.
Dette er imidlertid ikke det største problemet med sol og vind, skal vi tro Nordhus.
– Det viktigste er at det produserer et sporadisk produkt. Det er ikke et produkt som leverer kontinuerlig. Så det er ikke et produkt som kan brukes av noen, til noe.
Hele episoden kan du høre her.