I over et århundre har nasjonale rekorder for forventet levealder klatret jevnt oppover. Norge, sammen med Island, Sverige og Australia, var lenge blant de ledende landene. Nå har land som Japan og Hongkong tatt over, men de nordiske landene spiller fortsatt en viktig rolle i historien om økt levealder.
På midten av 1800-tallet var Sverige verdensledende, med en forventet levealder for kvinner på 46 år – den høyeste registrerte på den tiden, ifølge Our World in Data. Innen 1920-tallet var Australia på topp med hele 63 år. Norge, Island og Sverige var derimot svært nær, og konkurransen om topplasseringene i forventet levealder preget store deler av det 20. århundre.
I 1984 endret bildet seg da Japan overtok lederposisjonen. Landet fortsatte å forbedre sine levealdersrekorder betydelig, og kvinnene opplevde en økning fra 80 til 86 år mellom 1984 og 2010. Nå troner Hongkong øverst, med en forventet levealder på imponerende 88,1 år for kvinner i 2023.
Artikkelen fortsetter.

Les også: Forskning: De som banner mye, er mindre plaget av depresjon og stress
Den vedvarende økningen i levealder skyldes en kombinasjon av medisinske gjennombrudd, forbedret folkehelse og økt levestandard. Ifølge Our World in Data har dette gjort det mulig å motbevise tidligere spådommer om en «naturlig grense» for levealder.
Selv om Norge ikke lenger innehar topplasseringen, er nasjonens historiske bidrag betydelig. Økt velferd, tilgang til helsevesen og en sunnere livsstil har vært avgjørende for å øke levealderen her til lands.
Utviklingen viser hvor langt samfunnet kan komme med fokus på helse og livskvalitet, samtidig som det stiller spørsmål om hvilke ytterligere fremskritt som kan oppnås i fremtiden.