Plantebaserte drikker: Forskning avdekker bekymringsfulle funn

Avatar photo
Publisert 24. januar 2025 | 19:01

Forskning fra Universitetet i København og Universitetet i Brescia har avdekket svakheter ved populære plantedrikker som havremelk og mandelmelk. Til tross for at slike drikker ofte fremmes som sunne alternativer til kumelk, viser studien at de er ernæringsmessig av langt lavere kvalitet.

Det var TV 2 som først skrev om saken.

Plantedrikker, som krever omfattende prosessering for å bli drikkeklare, har en proteinkvalitet som er betydelig lavere enn kumelk.

Marianne Nissen Lund, professor ved Universitetet i København og leder av studien, forklarer at varmebehandling, spesielt Ultra High Temperature (UHT)-teknikken, skader proteinene i produktene. Dette resulterer i redusert innhold av essensielle aminosyrer – byggesteinene kroppen trenger for å fungere optimalt.

– De inneholder færre essensielle aminosyrer og mer modifiserte proteiner som kan være mindre helsebringende, forklarer hun.

I studien kom det frem at åtte av de ti drikkene testet hadde mellom 0,4 og 1,1 gram protein per liter, som er langt lavere enn kumelkens 3,4 gram. Ytterligere var nivåene av essensielle aminosyrer lavere i samtlige av de plantebaserte alternativene.

Uheldige biprodukter

Men de kjemiske reaksjonene stopper ikke med svakere kvalitet på færre proteiner. I fire av de undersøkete produktene ble det påvist akrylamid, som er et stoff som er klassifisert som mulig kreftfremkallende.

Ifølge Nissen Lund kan dette stoffet stamme fra råvarene som er ristet før de blir brukt i drikken, som for eksempel mandler.

– Vi ble overrasket over å finne akrylamid, da det vanligvis ikke er til stede i flytende produkter, sier hun.

Heldigvis er nivåene så lave at det trolig ikke utgjør en direkte helsefare, men det kan være bekymringsfullt dersom folk får i seg små mengder fra flere kilder over tid.

Les også: Koffein reduserer risiko for en rekke sykdommer

Folk forstår ikke baksidene for angivelig sunne produkter

Kjemikeren Alexander Sandtorv understreker overfor TV 2 at det ikke nødvendigvis er farlig å drikke plantebaserte alternativer, men at det er viktig å være klar over hvordan prosesseringen påvirker næringsinnholdet.

– Jeg tror ikke folk nødvendigvis tenker at produkter som er plantebaserte kan ha baksider. Mange slike plantebaserte, bearbeidede produkter merkes også på en måte som får dem til å virke sunne, naturlige, ekte og liknende, og da tenker vi ikke mer gjennom saken, sier han til TV 2.

Han påpeker at helheten i kostholdet er viktig, og at et variert kosthold kan kompensere for eventuelle mangler i plantebaserte drikker.

Les også: Joe Rogan blir målløs av alarmerende helse-statistikk

Anbefalinger til forbrukere

Professor Lund råder forbrukere til å velge minst mulig prosseserte produkter og sørge for at ernæringsbehovet dekkes fra andre matkilder.

– Det er alltid bedre å velge ferske og minst bearbeidede matvarer, og bruke plantebaserte drikker som et supplement, ikke som en erstatning for et komplett kosthold, avslutter hun.

Forskerne håper at produsentene vil jobbe for å forbedre produktene og redusere behovet for omfattende varmebehandling. Inntil da kan forbrukerne bidra ved å oppbevare plantedrikker kjølig for å minimere skadevirkningene av varmebehandling.

mest lest