Vance hudfletter «sovjetisk»-inspirert europeisk sensur i tale i München

Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 14. februar 2025 | 19:15

I en tale til europeiske ledere sa visepresident JD Vance at kontinentets nylige sensuraktiviteter utgjør en større trussel mot dets eksistens enn Russland.

«Den trusselen jeg bekymrer meg mest for i forhold til Europa, er ikke Russland. Det er ikke Kina. Det er ingen ekstern aktør,» sa han under talen på sikkerhetskonferansen i München fredag.

«Det jeg bekymrer meg for, er trusselen innenfra — Europas tilbaketog fra noen av sine mest grunnleggende verdier, verdier som også deles med USA.»

Vance kritiserte den tidligere EU-kommissæren Thierry Breton, som i januar uttalte at hvis det høyreorienterte tyske partiet AfD skulle vinne valg i Tyskland, kunne resultatene ligne på situasjonen i Romania.

«Disse tankeløse uttalelsene er sjokkerende for amerikanske ører,» sa Vance og fortsatte: «I årevis har vi fått høre at alt vi finansierer og støtter er i demokratiets navn. Alt fra Ukraina-politikken til digital sensur presenteres som et forsvar for demokratiet. Men når vi ser europeiske domstoler annullere valg og høytstående tjenestemenn true med å avlyse andre, bør vi spørre oss selv om vi holder oss til en høy nok standard.»

Romania annullerte resultatene av sitt presidentvalg i desember etter at president Klaus Iohannis avklassifiserte etterretningsrapporter som hevdet at en russisk påvirkningskampanje på sosiale medier hadde støttet Calin Georgescu, den ukjente kandidaten som fikk flest stemmer.

«Du kan mene at det er galt at Russland kjøper annonser på sosiale medier for å påvirke valgene dine. Vi mener det samme. Du kan fordømme det internasjonalt også. Men hvis demokratiet ditt kan ødelegges av noen hundre tusen dollar brukt på digitale annonser fra et fremmed land, var det ikke særlig sterkt i utgangspunktet.» sa Vance

Visepresidenten kritiserte også arrangørene av München-konferansen, som han sa hadde «bannlyst politikere fra både venstre- og høyrepopulistiske partier fra å delta i samtalene».

Konferansen nektet deltakelse til dpartiet Alternative for Germany (AfD) og det nyetablerte venstrepopulistiske partiet Sahra Wagenknecht Alliance (BSW), ifølge MSC-leder Christoph Heusgen, som sa at dette skyldtes partienes avvisning av konferansens prinsipp om «fred gjennom dialog».

Heusgen påpekte at vendepunktet var da politikere fra disse partiene forlot salen mens Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til det tyske parlamentet i juni.

«For mange av oss på den andre siden av Atlanteren ser det mer og mer ut som gamle etablerte interesser som gjemmer seg bak stygge sovjetiske uttrykk som ‘misinformasjon’ og ‘desinformasjon’. De liker rett og slett ikke at noen med en alternativ mening kan uttrykke seg, eller Gud forby, stemme annerledes — eller enda verre, vinne et valg,» konstaterte Vance.

Vance sa videre at Europa har glemt leksjonene fra den kalde krigen og Sovjetunionens sensurpolitikk.

«Innenfor mange av dere i denne salens levetid, stilte den kalde krigen demokratiets forsvarere opp mot langt mer tyranniske krefter på dette kontinentet. Tenk på hvilken side som sensurerte dissidenter, stengte kirker og avlyste valg.»

Han var nådeløs:

«Dessverre, når jeg ser på Europa i dag, er det noen ganger uklart hva som skjedde med noen av vinnerne av den kalde krigen. Jeg ser til Brussel, hvor EU-kommissærer advarer innbyggerne om at de vil stenge sosiale medier under borgerlige uroligheter så snart de ser noe de har definert som ‘hatefullt innhold’, eller til dette landet hvor politiet har gjennomført razziaer mot innbyggere mistenkt for å ha lagt ut antifeministiske kommentarer på nettet som del av ‘kampen mot netthat’.»

Det mest bekymringsfulle, ifølge Vance, er Storbritannia.

«Tilbakeskrittet bort fra samvittighetsfriheten har satt de grunnleggende frihetene til religiøse briter spesielt i skuddlinjen.»

Vance trakk frem Adam Smith Connor, som i oktober ble funnet skyldig i å ha brutt den lokale regjeringens beskyttelsesordre for offentlige rom, etter at han sto utenfor en abortklinikk for nesten to år siden med hodet bøyd i stille bønn.

«Jeg skulle ønske jeg kunne si at dette var et enkeltstående, sprøtt eksempel på en dårlig skrevet lov brukt mot én person. Men nei,» sa Vance.

Den britiske loven fastslår at de som befinner seg innenfor en 200-meters sone rundt en abortklinikk, ikke kan forsøke å påvirke noens beslutning om å oppsøke en abortklinikk. De som bor i hjem innenfor buffersonen, kan ikke henge opp skilt eller rope anti-abort-budskap som kan høres ved klinikken.

Vance kritiserte også Sverige, hvor den danske aktivisten Rasmus Paludan ble dømt til fire måneders fengsel for å ha brent kopier av Koranen.

«Svenske lover som angivelig skal beskytte ytringsfriheten, gir faktisk ikke, og jeg siterer, ‘et frikort til å gjøre eller si hva som helst uten risiko for å fornærme en gruppe som har den troen’,» sa Vance.

Han tok også for seg den høye innvandringen til Europa.

«Innvandringen er et resultat av bevisste beslutninger over hele kontinentet og i resten av verden det siste tiåret. Vi så resultatet av disse beslutningene i går,» sa Vance med henvisning til den afghanske migranten som kjørte inn i en folkemengde i München torsdag.

Blant Trumps prominente støttespillere blir talen til Vance svært godt mottatt.

Vances tale tok nok en annen retning enn det europeiske ledere forventet, som hadde forventet detaljer om president Donald Trumps plan for fred mellom Russland og Ukraina, samt hvordan styrke NATO-alliansen.

Se hele talen her.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

– Alle blir tatt på senga av Trump. Vi har aldri opplevd noe liknende

mest lest