Klare til å signere mineralavtale etter stans i militærhjelp

Avatar photo
Publisert 4. mars 2025 | 15:38

Ukraina har gjort det klart at de er beredt til å signere den lenge omtalte mineralavtalen med USA, melder Reuters. Dette skjer kort tid etter at Trump-administrasjonen midlertidig stanset militærhjelpen til landet.

Statsminister Denys Sjmyhal bekreftet tirsdag at Ukraina er klare til å inngå avtalen.

«Vi kommer til å fortsette å jobbe med USA gjennom alle mulige kanaler,» sier han.

President Volodymyr Zelenskyj skrev samtidig på X at han har hatt samtaler med den tyske politikeren Friedrich Merz om videre samarbeid.

Mineralavtalen vil gi USA tilgang til sjeldne mineraler i Ukraina, en ressurs som har stor strategisk betydning. Spesielt ettersom USA har selv lite tilgang på sjeldne mineraler. Donald Trump anser avtalen som en nødvendig tilbakebetaling for den betydelige støtten USA har gitt Ukraina de siste årene.

Tidligere har Ukraina etterlyst flere sikkerhetsgarantier før en avtale kunne signeres, men det er uklart hvilke nye betingelser som eventuelt er lagt til grunn for at de nå er villige til å gå videre.

Les også: WSJ: USA stanser våpenleveranser til Ukraina

Midlertidig stans i militærstøtte

USA besluttet nylig å fryse all militærhjelp til Ukraina, inkludert våpenleveranser som allerede var i transitt. Ifølge amerikanske tjenestepersoner er dette en midlertidig avgjørelse, men signaliserer et press for å få Ukraina til å engasjere seg i fredsforhandlinger.

Beslutningen kom kort tid etter det katastrofale møtet mellom de to presidentene, hvor Trump i ettertid har kritisert Zelenskyj for manglende vilje til å søke en fredsløsning.

– Han vil ikke ha fred så lenge han har USAs støtte. Og Europa, i møtet de hadde uten USA, sa de rett ut at de ikke kan gjøre jobben uten USA, skrev han på Truth Social.

Utspillet er et svar på en uttalelse fra Zelenskyj der sier den ukrainske presidenten at en slutt på krigen er «veldig, veldig langt unna».

– Dette er den verste uttalelsen Zelenskyj kunne komme med, og USA kommer ikke til å finne seg i det mye lenger, skriver Trump.

Les også: Ny kraftsalve mot Zelenskyj: – Han vil ikke ha fred

Sjmyhal understreker at amerikansk militærstøtte er avgjørende for landets forsvarsevne, men sier Ukraina vil gjøre sitt ytterste for å opprettholde samarbeidet med USA. Siden har også den ukrainske presidenten understreket at også han ønsker å starte forhandlinger om fred:

– Vi arbeider sammen med USA og våre europeiske partnere, og vi håper på USAs støtte på veien mot fred. Fred er nødvendig så snart som mulig, skrev den ukrainske presidenten på X.

Uten ny militærhjelp fra USA anslår enkelte eksperter at Ukraina har nok våpen til å opprettholde dagens kamptempo mot Russland frem til midten av året, ifølge Wall Street Journal

Europeiske allierte og Ukrainas voksende forsvarsindustri kan delvis kompensere for mangelen, men en slutt på amerikansk støtte vil begrense Ukrainas tilgang til avanserte våpensystemer som er viktige for å motstå Russlands angrep.

Spesielt mangelen på amerikansk-produserte systemer som Army Tactical Missile Systems (ATACMS) og M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) vil svekke Ukrainas evne til å gjennomføre langtrekkende angrep og beskytte sine bakre posisjoner.

Les også: Vance avslører hvor det gikk galt med Zelenskyj

Veien videre

Mens forhandlingene om mineralavtalen ser ut til å gå mot en løsning, er det usikkert hva som skjer med den militære støtten. Det spekuleres i at den militære støtten utelukkende ble brukt som et pressmiddel for å få Ukraina til forhandlingsbordet med Russland, som start på å finne en fredsløsning.

Det er dermed rimelig å anta at støtten igjen vil finne sted, og at man nok en gang nærmer seg fredsforhandlinger, til tross for hendelsene i Washington forrige uke.

Ukraina har foreløpig beholdt kontrollen langs frontlinjene, men dersom stansen ikke gjenopptas, kan det få betydelige konsekvenser. Ukrainas vilje til å signere avtalen kan dermed være et forsøk på å sikre fortsatt amerikansk samarbeid, noe både Ukraina og Europa tidligere har uttalt er avgjørende.

mest lest