Amerikanske forbrukere sender faresignaler: – Vi kutter ned på nesten alt

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 15. mars 2025 | 08:46

Amerikanere begynner å få panikk for økonomien, skriver Wall Street Journal. Avbestilte reiser, færre middagsselskaper og fallende salg er tydelige tegn på at forbrukerne blir stadig mer bekymret.

Dan Armstrong, en 63 år gammel bygningsforvalter og deltidsansatt sikkerhetsvakt i Massachusetts, avbestilte nylig datterens skoletur til Spania for å frigjøre penger. Turen ville kostet ham 322 dollar i måneden fram til våren 2026.

«Framtidsutsiktene ser stadig dystrere ut for oss de neste årene,» forteller han. «Vi kutter ned på nesten alt.»

Det WSJ omtaler som «president Donald Trumps uforutsigbare handelskrig og raske politikkendringer» gjør at amerikanere føler seg pessimistiske om økonomien. Deres pensjonskontoer (401k) faller i verdi, og forventningene til inflasjon øker. Nå reduserer mange forbrukere utgifter til ekstraordinære ting som ferier og oppussingsprosjekter.

University of Michigan’s indeks for forbrukertillit stupte 11 prosent til 57,9 i midten av mars, fra 64,7 måneden før. Stemningen blant demokrater var den laveste som noensinne er registrert, inkludert under finanskrisen i 2008-09.

«Forbrukeren driver den amerikanske økonomien,» sier Rebecca Patterson, økonom og seniorforsker ved Council on Foreign Relations. «Der forbrukeren går, går økonomien.»

Det dystre humøret begynner å vise seg i sentrale økonomiske data. Forbruksutgiftene i januar hadde det største månedlige fallet på omkring fire år. Bank of America rapporterer at kundene brukte 2 prosent mer på sine kreditt- og debetkort over de syv dagene som endte 8. mars, sammenlignet med året før, men forbruket på flyselskaper falt med 7,1 prosent, og utgifter til boligforbedring var ned 2,7 prosent.

Store selskaper merker allerede nedgangen. Delta Air Lines» administrerende direktør Ed Bastian sa tirsdag at «det er noe som skjer med den økonomiske stemningen, noe som skjer med forbrukertilliten.»

Walmart-sjef Doug McMillon advarer også: «Du kan se at pengene tar slutt før måneden er omme.» Arbeider- og middelklasseforbrukere, som er hardt rammet av høyere priser, hadde allerede begynt å kutte ned før valget i november.

Småbedrifter sliter også. Ray Duval, eier av McAlister Photoworks i Columbus, Ohio, sier at salget er på vei til å falle med mer enn 20 prosent i mars sammenlignet med året før.

«Jeg ser meg rundt og venter på at folk skal komme inn døren, og de kommer ikke inn døren,» sier Duval. «Jeg er bare én dårlig uke unna å ikke kunne betale lønn.»

Les også: Gullprisen passerer 3 000 dollar for første gang

Paul Dashevsky, medgründer av GreatBuildz, et selskap i Los Angeles-området som kobler huseiere med entreprenører, har sett en nedgang på omkring 20 prosent i henvendelser siden slutten av februar.

«Folk står psykologisk på sidelinjen,» sier han.

De amerikanske aksjemarkedene har opplevd betydelige fall de siste ukene, noe som har utløst bekymring blant investorer. Dow Jones Industrial Average har falt med omtrent 4,2% siden begynnelsen av mars, mens teknologitunge Nasdaq Composite har opplevd et kraftigere fall på nærmere 7,8% i samme periode.

Den kraftige nedgangen kommer etter at hete inflasjonstall utløste bekymringer for at Federal Reserve kan utsette rentekuttene mange hadde håpet på i 2025. Særlig teknologiaksjer, som hadde drevet mye av oppgangen tidligere i år, har blitt hardt rammet av investorers rotasjon mot mer defensive sektorer.

Fredag var det oppgang på Wall Street.

mest lest