Minst 8 938 mennesker døde i 2024 under flukt og migrasjon, det høyeste antallet noensinne registrert, ifølge ferske tall fra FNs migrasjonsorganisasjon (IOM).
Ifølge den nye rapporten fra IOM er dødstallene for migranter i kraftig vekst og har økt hvert år siden 2019.
2024 markerer dermed det femte året på rad med stigende dødstall for mennesker på flukt, og overgår forrige toppår i 2023, da 8 747 dødsfall ble rapportert.
Asia og Afrika hardest rammet
De fleste dødsfallene fant sted i Asia og Afrika, med henholdsvis 2 778 og 2 242 registrerte dødsfall i 2024.
I Europa mistet 233 migranter livet, mens Middelhavet fortsatte å være en farlig rute for dem som forsøker å komme seg til Europa. Totalt 2 452 personer døde i forsøket på å krysse havområdet, noe som viser hvor farlig denne ferden fortsatt er – til tross for at det ikke er det høyeste antallet noensinne registrert for Middelhavet.
Også i Karibia og gjennom den beryktede Darién-jungelen mellom Sør- og Mellom-Amerika ble det satt dystre rekorder. I Karibia ble 341 dødsfall dokumentert – det høyeste noensinne – og 174 mennesker døde i Darién-passasjen i fjor.
Les også: Tusenvis av migranter druknet på vei til Kanariøyene i 2024
Vold og manglende data
Vold mot mennesker på flukt er en vedvarende årsak til dødsfall, og siden 2022 har minst én av ti migranter som mister livet, blitt drept som følge av vold. I 2024 var særlig Sør- og Sørøst-Asia hardt rammet, med nær 600 voldelige dødsfall blant migranter i disse områdene.
IOM peker også på store mørketall. Mange dødsfall blir aldri dokumentert fordi offisielle rapporteringssystemer er mangelfulle i flere deler av verden. Identiteten til flertallet av de døde og savnede er fortsatt ukjent, noe som gjør det vanskelig å hjelpe de etterlatte og å forstå risikoene migranter står overfor.
– Økningen i dødsfall er forferdelig i seg selv, men det faktum at tusenvis forblir uidentifisert hvert år, er enda mer tragisk, sier Julia Black, leder for IOMs Missing Migrants Project, og understreker at dette gjør det vanskelig å utvikle effektive tiltak for å redde liv.
Les også: Rekordmange migranter krysser Den engelske kanal
Store kostnader ved redningsarbeid
Flere europeiske land, særlig ved Middelhavet, påføres store offentlige kostnader knyttet til søk- og redningsoperasjoner for migranter.
Eksempelvis brukte Italia ifølge en rapport fra European Union Agency for Fundamental Rights over 200 millioner euro i perioden 2014–2020 på slike tiltak i Middelhavet, hovedsakelig finansiert av skattebetalerne. Dette tilsvarer omtrent 2,3 milliarder norske kroner.
Samtidig har flere EU-land redusert støtten til redningsaksjoner, noe som ifølge IOM kan ha bidratt til økt dødelighet til sjøs.
Les også: – Alle ulovlige innvandrere må returneres
Krever trygge og lovlige alternativer
IOM understreker behovet for trygge og lovlige migrasjonsruter som kan redusere dødsrisikoen for mennesker på flukt.
Organisasjonen argumenterer for at kun en helhetlig, internasjonal innsats kan forhindre ytterligere tap av liv og oppfordrer til bedre data og redningssystemer.
Den kommende årsrapporten fra Missing Migrants Project vil gi mer detaljert innsyn i statistikken for 2024 og analysere situasjonen for savnede migranter i humanitære kriser.