Elon Musk vil trekke seg fra sitt samarbeid med den amerikanske regjeringen så snart hans arbeid med Department of Government Efficiency (DOGE) er avsluttet, ifølge en uttalelse fra Det hvite hus gjengitt av Reuters.
Dette følger rapporter fra flere medier om at Musk kan være på vei ut av rollen som nær rådgiver for president Donald Trump.
En kilde fra Det hvite hus informerte Reuters om at Musks investorer ønsker at han skal vende tilbake til sine selskaper, og at hans arbeid med DOGE vil være ferdigstilt innen 130 dager.
Musk skal ha kommunisert dette til presidenten ved flere anledninger.
Ifølge en artikkel publisert av Politico har kilder tett knyttet til administrasjonen antydet at Musks uforutsigbare natur, samt på grunn av hans økende politiske belastning, har bidratt til avgjørelsen. Dette ble særlig tydelig etter at en konservativ dommer, støttet av Musk, tapte et valg til Wisconsins høyesterett med ti prosentpoeng, ifølge politico.
Kilden til Reuters mener imidlertid at ingen presser ut Musk.
– Jeg synes han er fantastisk, men jeg tror også han har et stort selskap å drive. På et tidspunkt vil han gå tilbake. Det ønsker han, sier President Trump kommenterte ifølge Reuters.
Les også: Musk antyder korrupsjon: Vil granske kongressen
Musk uttrykte i et intervju med Fox News at han er trygg på at han vil fullføre det meste av arbeidet med å kutte 1 billion dollar i føderale utgifter innen slutten av sin 130-dagers periode, skriver Reuters videre.
DOGE-teamets mandat utløper 4. juli 2026, i henhold til en presidentordre signert av Trump 20. januar.
Dersom Musks plan om å kutte 1 billion dollar i offentlige utgifter blir realisert, vil det tilsvare rundt 10 500 milliarder kroner – eller om lag 14 prosent av hele det føderale budsjettet til USA for 2025. Til sammenligning er det norske statsbudsjettet på 2 020 milliarder kroner.
Les også: Musk krever arrestasjoner: – Gigantisk hvitvaskingsoperasjon
Musks arbeid for å effektivisere staten, redusere skatter og avgifter, kutte sløsing og fjerne symbolske og ineffektive tiltak i offentlig sektor, har møtt kraftig motstand fra politiske motstandere og særinteresser. Det såkalte «sumpen» har mobilisert mot Musk, og nå tyder det på at presset kanskje har blitt for stort, skal man tro Politicos kilder.
Til tross for at Elon Musk forsøker å redusere byråkrati og unødvendige offentlige utgifter, har dette ført til demonstrasjoner og vandalisme rettet mot Tesla-forhandlere over hele USA – et tegn på hvor betent kampen mot statsapparatets overforbruk har blitt.