Luksushus til 6,9 millioner full av feil: Takstmann og utbygger var fra samme losje

Avatar photo
Publisert 8. april 2025 | 12:51

To par som kjøpte splitter nye funkishus til flere millioner kroner i Grenland-området oppdaget etter overtakelsen omfattende byggefeil for til sammen nær tre millioner kroner. Nå viser det seg at utbyggeren og takstmannen som godkjente boligene, er losjebrødre.

Gro Eri og Gisle Solum investerte 6,9 millioner kroner i det de trodde var drømmeboligen på Stathelle, men lykken ble kortvarig. Etter kort tid fant de en rekke alvorlige feil ved huset de hadde kjøpt fra Rising Bygg AS, eid av Helljar Kvandal og Thore Slettetveit, melder Telemarksavisa.

Også naboene, som kjøpte det identiske nabohuset fra Ishusveien 35 AS – et annet selskap styrt av samme bakmenne – oppdaget store mangler. Begge selskapene ble slått konkurs i desember 2023, ifølge TA.

Stolte blindt på tilstandsrapporten

Begge kjøperparene forteller at de baserte seg på tilstandsrapportene, utarbeidet av Rune Hogstad i Takstforum Telemark AS, som i stor grad frikjente boligene for feil. Det ble bekreftet på visning og det sto også i tilstandsrapporten at huset var oppført i henhold til TEK17, forklarer Solum til TA.

Forsikringsselskapet If ble koblet på etter at kjøperne hadde tegnet boligkjøperforsikring. If engasjerte BOVG Takst og skade AS, som avdekket feil for omtrent 1,5 millioner kroner i Eri og Solums bolig, og 1,2 millioner kroner i naboenes, inkludert merverdiavgift.

Da utbyggerne gikk konkurs, begrenset forsikringsselskapets mulighet til å hjelpe kjøperne videre. If tilbød begge familiene oppgjør på 400 000 kroner, men de avslo.

Nå vurderer de søksmål både mot Takstforum Telemark AS, Adapt Arkitekter AS og de tidligere eierne Kvandal og Slettetveit.

Les også: Musk antyder korrupsjon: Vil granske kongressen

Avslørt losjebånd mellom takstmann og utbygger

I etterkant av avsløringene fikk Telemarksavisa tips om at Rune Hogstad og Helljar Kvandal er medlemmer i samme losje – Losje St. Olav X Skien, til Ordenen Riddere Av Det Hvite Kors i Norden. Kvandal er styreleder i losjen, mens Hogstad har vært medlem siden mai 2018, skriver TA.

Losjebåndene vekker reaksjoner, særlig fordi både Hogstad og Kvandal også er medlemmer av bransjeorganisasjonen Norsk Takst. Deres vedtekter sier tydelig at takstingeniører skal unngå oppdrag der tilknytning til oppdragsgiver kan sette uavhengigheten i tvil.

Administrerende direktør i Norsk Takst, Daniel Ø. Helgesen, forklarer at habilitet er sentralt for takstbransjens tillit. Rune Hogstad understreker imidlertid at han vurderte habiliteten før han tok oppdraget.

– Det er ikke forbudt å ha tilknytning, som for eksempel medlemskap i samme losje, men takstingeniøren må alltid vurdere egen uavhengighet, sier han til TA.

Les også: Ny korrupsjonsskandale: Huawei mistenkt for bestikkelser i EU-parlamentet

Feilene burde vært oppdaget

Rune Hogstad erkjenner i ettertid at flere feil burde vært oppdaget, og viser til at dette ligger bak forsikringsselskapets tilbud om kompensasjon.

Boligkjøperne Gro Eri og Gisle Solum mener en erfaren takstmann skulle ha fanget opp manglene, og de peker også på ansvar hos arkitektfirmaet som godkjente ferdigattesten.

Nå går boligkjøperne videre med planer om rettslige skritt mot både takstmann, arkitekt og utbyggere. Etter å ha avslått forsikringsselskapets tilbud på 400 000 kroner, er målet deres å få full kompensasjon for feilene som først ble oppdaget etter at drømmehuset var kjøpt.

Saken illustrerer behovet for de skjerpede kravene som kom med lovendringene i 2022, der både kvaliteten på tilstandsrapporter og takstmennenes uavhengighet er strammet inn. Ifølge Huseierne er målet med endringene å sikre at kjøperne får et pålitelig bilde av boligens faktiske tilstand før handel.

mest lest