Arbeiderpartiet i medvind: Ny måling sender Støre til himmels

Avatar photo
Publisert 23. april 2025 | 18:19

Arbeiderpartiet opplever sin sterkeste oppslutning siden 2017 og legger seg milevis foran Høyre på en fersk meningsmåling.

I Opinions nyeste april-måling får Arbeiderpartiet en oppslutning på hele 30,4 prosent, nesten fem prosentpoeng opp fra mars. Ikke siden juni 2017 har partiet vært på et tilsvarende nivå, ifølge Dagsavisen.

Tallet er det største partiet har oppnådd siden Stoltenberg-comebackets første valgmålingsbombe, hvor Ap fikk 30,7 prosent fra Infact for Nettavisen.

Statsminister og partileder Jonas Gahr Støre holder imidlertid bena plantet på bakken og sier til FriFagbevegelse at fremgangen «bare får være en inspirasjon» til å fortsette det harde arbeidet.

Han peker på at velgerne sannsynligvis responderer positivt på regjeringens innsats for stabil økonomisk styring, forsvarssatsing og tett utenrikspolitisk dialog – blant annet med USA.

Tidenes snuoperasjon

For bare ett år siden lå Høyre langt foran Arbeiderpartiet – med 36,9 prosent mot 15,5 prosent i mars 2023 for Opinion. Nå er det rollereversering: Høyre faller til 17,4 prosent, deres laveste nivå siden 2009.

Arbeiderpartiet har overtatt mange av Høyres tidligere velgere, og eneste parti de nå taper stemmer til, er Fremskrittspartiet, ifølge Dagsavisen.

Samtidig gjør de det svært godt på gjennomsnitt for samtlige meningsmålinger i april. Gjennomsnittet av 7 individuelle nasjonalt representative målinger viser stødige 28,1 prosent oppslutning. Det gir en økning på 10,9 prosentpoeng fra bunnivået i desember 2024.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning sier til Dagsavisen at målingen bekrefter en klar trend – med et sterkt rødgrønt flertall og en kraftig framgang for Ap.

Fremskrittspartiet blir nest største parti med 20,1 prosent i Opinion-målingen, en liten økning fra mars. Partiet trekker til seg velgere fra hele det politiske spekteret – særlig tidligere Sp-, SV-, Rødt- og MDG-velgere. Hele 126 000 velgere har Frp hentet fra disse partiene, og de mobiliserer også mange av sine egne 2021-velgere fra «gjerdet».

Opinionresultatet speiler gjennomsnittstallene fra samtlige målinger for april, der de oppnår 20 prosent blank. Dette er imidlertid det svakeste snittet de har fått siden september.

Les også: FrP krever språktest for alle fireåringer i Oslo: Frykter todelt samfunn

Høyre i fritt fall

Henrik Asheim i Høyre erkjenner overfor Dagsavisen at målingen er svak og ikke representerer partiets ambisjoner. Han understreker at Høyre fortsatt sikter mot regjeringsmakt, med mål om lavere skatter, høyere verdiskaping og økt trygghet.

Men målingene tegner et dystert bilde for partiet. I 2023 hadde Høyre et Opinion-snitt på 30,2 prosent. I 2025 har de så langt snittet 19,4 prosent, ifølge Dagsavisen.

Johannes Bergh mener partiet står i en skvis mellom Ap og Frp – og mister velgere i begge retninger.

Sammen med Sp, SV, Rødt og MDG har Ap rødgrønt flertall – også uten MDG. De tre regjeringspartiene fra Stortinget trenger bare tre mandater for å gjenerobre makten.

Støre understreker at Ap er klare til å styre landet igjen. Samtidig vil han vente med å avgjøre hvordan et eventuelt nytt samarbeid på venstresiden skal se ut.

Les også: Solberg flørter med Sp – men hvem har egentlig beveget seg?

Tre partier under sperregrensen

Både Venstre (3,5 %), KrF (3,1 %) og MDG (3,7 %) havner under sperregrensen på Opnions måling.

Det samme gjelder flere mindre partier, inkludert Konservativt (tidligere De Kristne), som er størst blant dem med 1,4 prosent. INP og ND får henholdsvis 0,6 og 0,2 prosent på denne målingen.

Støst var Konservativt også i gjennomsnitt for samtlige meningsmålinger i mars, da de fikk 1 prosent blank, mens de nå må se seg slått igjen av INP som klatrer fra 0,9 til 1 prosent i for snittet for april. Norgesdemokratene er for øvrig også jevnstore med Konservaitivt på april-snittet, og har dermed økt med 0,2 prosentpoeng fra mars.

Med bare måneder og en valgkamp igjen til stortingsvalget er styrkeforholdene mellom blokkene i dramatisk endring – og kampen om makten har for alvor begynt.

mest lest