Goldman Sachs-topp: Dollaren skal betydelig ned

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 24. april 2025 | 12:10

Jan Hatzius, sjeføkonom i Goldman Sachs, mener den amerikanske dollaren har betydelig videre å falle. I en kronikk i Financial Times peker han på at den underliggende etterspørselen etter amerikanske eiendeler ikke er sterk nok til å opprettholde dagens dollarnivå.

«Jeg innrømmer det: Jeg forsøker ofte å unngå spørsmål om dollaren,» skriver Hatzius, og viser til at valutaprediksjoner er notorisk vanskelige – selv vanskeligere enn å forutsi vekst, inflasjon og renter. Likevel mener han at den nylige svekkelsen på fem prosent bare er begynnelsen.

Ifølge Hatzius er dollaren fortsatt nesten to standardavvik over sitt historiske gjennomsnitt siden starten på det flytende valutasystemet i 1973. Tilsvarende verdsettingsnivåer har kun vært sett i midten av 1980-tallet og tidlig på 2000-tallet – begge ganger etterfulgt av svekkelser på 25 til 30 prosent.

Han peker også på at ikke-amerikanske investorer nå sitter på hele 22.000 milliarder dollar i amerikanske eiendeler, hvorav halvparten er aksjer. «En beslutning fra utenlandske investorer om å redusere sin eksponering mot USA vil nesten helt sikkert føre til betydelig dollarfall,» skriver han.

Selv om utenlandske investorer bare blir mer nølende til å øke sine amerikanske investeringer, kan det være nok. «Hvis utenlandske investorer ikke vil kjøpe flere amerikanske eiendeler til dagens priser, må prisene falle, dollaren svekkes, eller – mest sannsynlig – begge deler,» forklarer han.

Les også: Blir det børsene som «knekker» Trump? Og hvor skal vi putte pengene nå…

Hatzius mener at dollarfallet kommer i en periode der USA ikke lenger nødvendigvis vil overprestere økonomisk. Goldman Sachs har nylig nedjustert sin vekstprognose for amerikansk BNP til 0,5 prosent for inneværende år, ned fra én prosent.

Samtidig advarer han mot å tolke en svakere dollar som et tegn på at valutaens globale dominans er truet. «Vi har hatt store valutabevegelser før uten at dollaren har mistet sin ledende posisjon. Vi forventer at det samme gjelder nå.»

En svakere dollar kan på kort sikt føre til høyere inflasjon og dyrere import, men også bedre konkurranseevne for amerikansk eksport. Hatzius antyder at amerikanske myndigheter derfor trolig ikke vil forsøke å hindre utviklingen.

Men han advarer avslutningsvis: «Ytterligere gjensidige tolltiltak etter den nåværende 90-dagers pausen i handelskrigen med Kina kan gjøre en resesjon uunngåelig – uansett hva som skjer med dollaren.»

mest lest