Portugal forbyr barneekteskap

Avatar photo
Publisert 24. april 2025 | 16:28

Portugal har nylig innført en absolutt grense på 18 år for å kunne gifte seg, og fjerner dermed muligheten for yngre tenåringer til å inngå ekteskap med foreldrenes samtykke.

Tidligere kunne 16- og 17-åringer gifte seg dersom foreldrene godkjente det, men nå er alle unntak fjernet, melder Girls Not Brides.

Lovendringen er lik den om ble innført i 2018, som fjernet tidligere muligheter for dispensasjon for 16- og 17-åringer med foreldres samtykke og tillatelse fra fylkesmannen.

Den nye loven i Portugal, som nylig ble signert av president Marcelo Rebelo de Sousa, innebærer også at barneekteskap nå eksplisitt defineres som en risikosituasjon i lovverket. Det åpner for at myndighetene kan gripe inn og beskytte unge som risikerer å bli utsatt for tvangsekteskap.

Eksisterende ekteskap mellom mindreårige, som allerede var inngått før lovendringen trådte i kraft, påvirkes ikke, og forblir gyldige etter gammel lovgivning frem til begge ektefellene har fylt 18 år.

Les også: Colombia forbyr barneekteskap

Vedvarende utfordring globalt

Ifølge Girls Not Brides gifter rundt 12 millioner jenter seg før fylte 18 år hvert eneste år på verdensbasis. Tall fra UNICEF viser at andelen kvinner mellom 20 og 24 år som ble gift før fylte 18 år, har falt fra 23 til 19 prosent det siste tiåret. Dette tilsvarer omtrent 68 millioner unngåtte barneekteskap de siste 25 årene.

Likevel er nedgangen for sakte til å nå FNs bærekraftsmål om å eliminere praksisen innen 2030. Uten en betydelig akselerasjon i tiltakene vil det ta 300 år å eliminere barneekteskap globalt.

Selv om juridiske tiltak som Portugals nye lovgivning anses som viktige, understrekes det at lovverk alene ikke løser problemet. Organisasjonen peker på at barneekteskap ofte skyldes dypere årsaker som fattigdom, mangel på utdanning og kjønnsdiskriminering, og at tiltak derfor må være helhetlige og fokusere på disse strukturelle problemene.

Organisasjonen advarer også mot å kriminalisere barneekteskap uten samtidig å gi tilstrekkelig støtte, da dette kan ramme unge jenter og deres familier negativt. De oppfordrer derfor til at lovendringer kombineres med investeringer i utdanning, helsetilbud og tiltak som gir jenter muligheten til å gjøre selvstendige valg om egen fremtid.

Fremskritt har vært mest markante i land som India, Bangladesh og Etiopia, hvor økonomisk utvikling, utdanning og fattigdomsreduksjon har bidratt til nedgangen. Derimot har regioner som Vest- og Sentral-Afrika sett lite endring de siste 25 årene, og praksisen forblir utbredt blant de fattigste husholdningene.

Les også: Dramatisk nedgang i barneekteskap i Malaysia

Forekommer også i Norge

Barneekteskap er fortsatt et problem i Norge, spesielt blant enkelte grupper med utenlandsk bakgrunn. Selv om det er ulovlig å inngå ekteskap med personer under 18 år i Norge, forekommer det fortsatt tilfeller der barn blir giftet bort, enten gjennom uformelle religiøse seremonier eller ekteskap inngått i utlandet.

Loven fungerer slik at ekteskap inngått i utlandet mellom personer under 18 år ikke anerkjennes dersom en eller begge parter var norske statsborgere eller fast bosatt i landet på tidspunktet for vigselen. Dersom partene ikke hadde tilknytning til Norge da ekteskapet ble inngått kan det imidlertid i visse tilfeller anerkjennes, men kun hvis begge var over 16 år på vigselstidspunktet og sterke grunner taler for det.

Ifølge en kommentar i Nettavisen, basert på tall fra Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, ble 11 jenter giftet bort i Norge i 2024.

Det antas imidlertid at det reelle tallet kan være høyere ettersom mange slike ekteskap ikke blir rapportert til myndighetene. Disse ekteskapene skjer ofte i moskeer eller gjennom private avtaler mellom familier, uten formell registrering.

Les også: Irak åpner for barneekteskap

mest lest