Redaktør i kulturavisen Subjekt, Danby Choi, mener iNyheter forteller deg sannheten mens hovedstrømsmediene sensurerer sannheten.
Det er en drøy time inn i episode 630 av podcasten Wolfgang Wee Uncut at redaktøren kommer med den varme støtteerklæringen, etter å ha kritisert norske medier og kommentariatet for å være ensartet og pinglete.
– Når pressen skriver om kriminalitet beskriver de ofte gjerningsmannen som «nordmann» selv om det kan være misledende, fordi de er redd for å bryte med Vær Varsom Plakaten.
Choi viser til VVP punkt 4.3 som sier: «Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn. Vær varsom ved bruk av begreper som kan virke stigmatiserende. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.»
– Dette gjør journalistene veldig varsom for å skrive hvor gjerningspersoner eller mistenkte kommer fra. Derfor utelukker de detaljer i nyhetene som leserne ønsker å vite om, og ofte skjønner de at det er høy sannsynlighet for at vedkommende har ikke-norsk bakgrunn, sier redaktøren.
– Nordmann drepte nordmann i Pakistan for eksempel, skyter Wolfgang Wee inn.
– Ja, nettopp. Du bare vet det er feil, og hele Norge vet det er feil. Da får du en situasjon hvor pressen skriver mindre enn det alle andre vet. Derfor oppleves det så rart å lese slikt, svarer Choi.
Men det er én avis som skiller seg ut, ifølge redaktøren.
– Men så har du iNyheter som ikke er redd for å eksempelvis skrive «pakistaner drepte etioper» eller noe slikt. Dette får alle oss andre i pressen til å måpe og si: «De gjorde det!»
– Men iNyheter slår seg på brystet og sier: «Ser dere? Vi er den eneste avisen som gir dere hele sannheten. Hovedstrømsmediene sensurerer informasjon.» Og vet du hva? De har helt rett, fastslår Canby Choi.
Han mener iNyheter har fått tildelt et helt marked av de andre mediene som ikke våger å skrive den fulle og hele sannheten.
– Hvorfor gjorde vi det? Hvorfor ga vi dette til dem? spør redaktøren retorisk mens han flirer og smiler.
– Jeg mener dette er en god grunn til å være kritisk til de etablerte mediene. Når det brenner så er det veldig greit å vite hvor det brenner, slik at du kan slukke brannen. Så hvis det er slik at somalere eller etiopere begår mer kriminalitet, så er det relevant informasjon for samfunnet. Man må vite hva som skjer for å løse problemet, sier Choi til slutt.