Hvis kjernekraft skal bli aktuelt i Norge, må det bygges ut i stor skala og i samarbeid med Europa. Det mener doktorgradsstipendiat Vala Maria Valsdottir, som i mai legger frem en rapport om kostnadene ved kjernekraftutbygging.
– Jeg har undersøkt hvorfor det blir så dyrt og hva som kan få prisen ned, sier Valsdottir til Teknisk Ukeblad.
Løsningen hun peker på, er små, modulære kjernekraftverk (SMR), som kan bygges som byggesett og monteres der strømbehovet er størst.
– Flyindustrien gjør alt på samlebånd. Det må kjernekraft også. Kostnadene blir lavere for hver reaktor som bygges, sier hun og påpeker at det må bestilles hundre, ikke ti, for å få stordriftsfordeler.
Hun mener det er avgjørende med et europeisk samarbeid.
– Alle landene kan bidra i verdikjeden. Norge har mye industri og kan bruke skipsverft til å lage moduler. Men først må det politiske ønsket være der, sier hun til TU.
Valsdottir advarer mot å vente for lenge:
– Europa har vært for avhengig av russisk gass. Kjernekraft kan styrke energisikkerheten. Hvis vi venter, risikerer vi å bli avhengige av Russland og Kina – de er allerede langt fremme.
Hun peker på at lettvannsreaktorer er moden teknologi, mens mer avanserte løsninger som saltsmeltereaktorer kan være klare om 30–40 år.
Men hun mener Norge må bygge opp kompetansen på nytt.
– Vi må bygge opp kunnskapen igjen. Både Norge og resten av Europa har mistet mye kunnskap og erfaring i å bygge kraftverk. Det er langt mer krevende teknisk å bygge dem i dag enn før i tiden. Dessuten har det ikke vært politisk vilje til å bygge dem. Hvis det ikke er vilje, blir det ikke bra. På et eller annet tidspunkt må vi som nasjon ta en avgjørelse og gå videre, sier Valsdottir i et separat intervju med forskning.no.