Riking-arvinger donerer Pride-flagg til skoler etter KrFs forbudsvedtak

Avatar photo
Publisert 30. april 2025 | 19:09

Oslo Pride gir 150 regnbueflagg til skoler over hele landet som en reaksjon på KrFs nylige vedtak om å forby Pride-flagg på offentlige skolegårder.

Donasjonen er finansiert av investor Katharina Andresen og teknologigründer Isabelle Ringnes, ifølge en pressemelding fra Oslo Pride.

Førstnevnte er arving til formuen bygget på J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik, mens sistnevne stammer fra bryggerifamilien bak Ringnes Bryggeri – to formuer med røtter i tobakk og alkohol. Nå bruker de kapital til å gå imot det de mener er KrFs brudd på menneskeverd.

– Når enkelte politiske partier forbyr Pride-flagging på skoler og offentlige steder, sender man et signal om at ikke alle skal anerkjennes. Pride-flagget diskriminerer ingen — det favner alle, uansett kjønn, seksualitet, tro eller politisk ståsted, mener Andresen.

Motreaksjon på KrFs prideforbud

– Ved å synliggjøre Pride bekrefter vi at alle mennesker fortjener respekt, frihet og likeverd. Flagget representerer også de som faller utenfor – de marginaliserte og de som føler seg utrygge. Det er en grunnleggende sannhet at mangfold beriker og styrker samfunnet – for oss, og for kommende generasjoner, uttaler Andreseni pressemeldingen.

Enkelte andre mener imidlertid snarere at Pride-flagget er et politisk symbol. KrF har nylig vedtatt at Pride, som ironisk nok også er blant de syv kristne dødssyndene, ikke skal presses ned på barn ved offentlige skoler.

På KrFs landsmøte 25. april vedtok partiet å gå inn for et forbud mot Pride-flagget på offentlige skolers flaggstenger. Kun det norske, samiske og kvenske flagget skal være tillatt. Forslaget ble fremmet av ungdomspartiet KrFU og fikk flertall.

Nestleder i KrFU, Constanse Borge, forklarte at skoleledere ofte havner i en vanskelig situasjon når de må ta stilling til Pride-flagging, og at avgjørelsen i seg selv blir et politisk signal. Hun mener Pride-flagget i stor grad forbindes med organisasjonen Fri, og at politiske symboler ikke hører hjemme på offentlige flaggstenger.

Les også: KrF har vedtatt forbud mot Pride-flagg i skolegårder

Fremstår som en politisk aktør, mener kritikere

Foreningen Fri har stått i flere kontroverser de siste årene.

I 2021 ble organisasjonen kritisert for å ha arrangert seksualitetsundervisning i regi av Rosa kompetanse der temaer som kjønnsidentitet, fetisjer og BDSM ble omtalt i undervisningsmateriell for ungdom, noe som førte til kraftige reaksjoner fra foreldre og politikere, ifølge TV 2.

I 2022 ble Fri også trukket inn i debatten om juridisk kjønn, etter at de støttet forslag om å senke aldersgrensen for juridisk kjønnsskifte til barn ned i 6-årsalderen. Kritikerne mente at det var ideologisk og potensielt skadelig å la så unge barn endre juridisk kjønn, og flere leger og psykologer uttrykte bekymring for konsekvensene, ifølge Aftenposten.

Organisasjonen har også fått kritikk for nære bånd til det politiske partiet SV, noe som har bidratt til oppfatningen av at Fri opererer med en tydelig politisk profil. Dette har igjen gjort at enkelte aktører – som KrF – hevder at Pride-flagget ikke lenger er et nøytralt symbol for mangfold, men et uttrykk for en bestemt politisk bevegelse.

Oslo Pride, som samarbeider tett med Fri, har også fått kritikk etter å ha arrangert Barnepride – et eget Pride-program for barn ned i fireårsalderen. Arrangementet inkluderte blant annet drag-opptredener og regnbueparade for småbarn, noe som skapte debatt om seksualisering og politisering av barns oppvekstmiljø.

Les også: Mail til Schibsted-ansatte: Hvis du ikke vil gå med pridearmbånd er du en «megataper»

Skal flagges på skoler som ønsker det

De 150 Pride-flaggene fra Oslo Pride skal gå til skoler som aktivt ønsker å vise støtte til mangfold og trygghet for alle elever. Ifølge Dan Bjørke, leder for Oslo Pride, er flagget et symbol på frihet og likeverd.

– Der flagget heises, viser det intensjon om å skape et samfunn der alle kan være hele seg og leve trygge, frie liv. Dette budskapet har stått stødig siden prideflagget ble heist for første gang i 1978. At KrF forsøker å skitne til dette flagget, og ødelegge hva prideflagget betyr for skeive, er skummelt. Dette er mørke krefter vi ikke kan tillate, forteller Bjørke i pressemeldingen.

Isabelle Ringnes sier hun ønsker at alle elever skal kjenne at det er helt akseptabelt å være annerledes, og at de skal føle seg verdsatt og inkludert uavhengig av identitet eller hvem de elsker.

– Jeg har to unge gutter, og jeg håper de vil vokse opp med en trygghet på at de kan være seg selv og elske dem de vil. Jeg håper også at de vil vise like mye toleranse og kjærlighet overfor andre. Da vi bestemte oss for hvilken barnehage de skulle gå i, var nettopp det at barnehagen stolt markerer pride et av de viktigste kriteriene for meg.

Les også: Jenny Klinge mener de som er kritiske til Pride blir stemplet som «intolerante og hatefulle»: – Ligner på parade- og flaggingstvang

Flaggloven ble i 2021 endret slik at andre flagg enn det norske og samiske kunne heises på offentlige flaggstenger i forbindelse med arrangementer eller markeringer av allmenn interesse. Vedtaket fra KrF innebærer dermed et ønske om å reversere denne åpningen for skolers del.

Striden om Pride-flagget i skolegårder aktualiserer det grunnleggende spørsmålet: Er Pride et nøytralt symbol for mangfold – eller et politisk prosjekt som ikke hører hjemme i offentlig skole?

mest lest