Tesla-salget stuper i Europa – kinesiske konkurrenter øker kraftig

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 2. mai 2025 | 17:48

Tesla opplever kraftig salgsfall i Europa. I april stupte salget med 81 prosent i Sverige, ned til det laveste nivået på to og et halvt år. Det viser nye tall publisert fredag.

Tesla har hatt salgsnedgang fire måneder på rad i store deler av Europa. Samtidig økte salget av elbiler generelt med 28 prosent i første kvartal, mens Teslas salg falt med 37,2 prosent, skriver Reuters.

I Nederland falt salget med 73,8 prosent sammenlignet med april året før, og i Portugal var nedgangen på 33 prosent – enda verre enn forrige måned. Danmark rapporterte en nedgang på 67,2 prosent, mens salget i Frankrike falt med 59,4 prosent.

Tallene gir økt tvil om hvorvidt lanseringen av en oppdatert Model Y vil kunne snu utviklingen. Tesla har åpnet for bestilling av den nye modellen i store deler av Europa, men anslår levering først i juni.

Samtidig tilbyr Tesla rabatter på billån og andre økonomiske insentiver i blant annet Norge, Sverige, Tyskland og Storbritannia for å øke etterspørselen.

– Teslas teknologiske forsprang er i stor grad spist opp med dagens modellutvalg, sier Andy Leyland, medgründer i SC Insights. – Konkurransen fra både tradisjonelle bilprodusenter og kinesiske aktører vil tynge salget.

Flere analytikere peker også på at Elon Musks politiske engasjement påvirker merkevaren negativt.

– Merket har fått et omdømmeslag i Europa, sier Ginny Buckley, administrerende direktør i Electrifying.com. Hun viser til en spørreundersøkelse der 59 prosent svarte at Musks handlinger har gjort dem mindre tilbøyelige til å kjøpe en Tesla.

Ifølge Mobility Sweden solgte Tesla kun 203 biler i Sverige i april. I Nederland var salget 382 biler, i Portugal 302. I Norge gikk det derimot opp med 11,8 prosent til 976 biler.

Samtidig økte kinesiske merker kraftig: BYD, Chery og SAIC hadde vekst på henholdsvis 223 prosent, 2 467 prosent og 4 prosent i EU, ifølge tall fra analyseselskapet Rho Motion.

Norge med ny elbilrekord – bensinbil først på 39. plass

Norge fortsetter å skille seg ut også i april viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Nybilsalget i april viser at elbilen nå totalt dominerer det norske markedet. Hele 97 prosent av nye personbiler registrert i april var elektriske – ny rekord.

Totalt ble det førstegangsregistrert 11 286 nye personbiler i april, en økning på 0,4 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Etter årets fire første måneder har 42 882 nye personbiler fått skilter, noe som utgjør en økning på 28 prosent fra samme periode i fjor.

– At vi skal så langt ned på listen i nybilsalget før det dukker opp noe annet enn elbil, har vi ikke sett før. Det gir elbil-landet Norge enda en rekord, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Ikke én eneste bil med annet drivstoff enn strøm er å finne på Topp 30-listen over de mest solgte bilmodellene i april. Først på 39. plass dukker det opp en modell som ikke er elbil.

Kinesiske merker øker forsiktig

Kampen om bilkjøperne i Norge hardner til, også som følge av at stadig flere kinesiske bilmerker etablerer seg.

– Også i Norge velger mange kinesiske biler, som så langt i år har en markedsandel på ca. 12 prosent. En liten økning, men relativt stabilt, sier Solberg Thorsen.

Tesla mister fotfeste

Tesla, som lenge har vært den ledende aktøren i nybilsalget i Norge, opplever nå en tydelig tilbakegang. Ved inngangen til mai hadde merket en markedsandel på 11 prosent – betydelig lavere enn 18 prosent på samme tid i fjor.

– Tesla er ikke i nærheten av nivået vi har vært vant til, man kan ikke late som noe annet. Det kan være et tegn på at mange nå opplever at andre merker er like interessante og har like mye å tilby i omtrent samme prissegment, sier Solberg Thorsen.

Han peker på at det fortsatt er den gamle utgaven av Model Y som står for over halvparten av Tesla-registreringene så langt i år, til tross for at en ny modell er lansert.

– Kampanjer kan være en forklaring på det, sier han.

mest lest