Under sitt pågående Midtøsten-besøk har USAs president Donald Trump møtt Syrias nye president, Ahmad al-Sharaa, og Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman (MBS), i det som beskrives som en dramatisk omlegging av amerikansk politikk i regionen.
Møtet med al-Sharaa fant sted i Riyadh, Saudi-Arabia, og markerer det første toppmøtet mellom en amerikansk og syrisk leder på 25 år.
Trump kunngjorde samtidig at USA vil oppheve de langvarige sanksjonene mot Syria for å gi de en sjanse til å bygge en ny start, og kalte al-Sharaa en «ung, attraktiv fyr, tøff fyr».
– [Jeg beordrer] opphevelse av sanksjonene mot Syria for å gi dem en ny start. Det gir dem en sjanse til storhet. Sanksjonene var virkelig lammende, svært kraftige, uttalte Trump, samtidig som han oppfordret Syria til å bannlyse terrorister (spesielt Palestinske), og hjelpe i motstand mot ISIS.
Al-Sharaa, tidligere kjent som Abu Mohammad al-Jolani, ledet tidligere en Al-Qaida-tilknyttet gruppe, men har siden forsøkt å fremstå som en samlende leder for et nytt Syria.
Videre oppfordret Trump al-Sharaa til å normalisere forholdet til Israel og signere Abraham-avtalene, som tidligere har blitt inngått mellom Israel og flere arabiske land. Han fremhevet også mulighetene for amerikanske investeringer i Syrias gjenoppbygging, inkludert potensielle prosjekter som en Trump Tower i Damaskus.
Samtidig inngikk Trump og Mohammed Bin Salman en omfattende strategisk økonomisk avtale verdt 142 milliarder dollar, som inkluderer våpenkjøp og investeringer i amerikansk infrastruktur. Trump roste statslederen som «veldig vis» og «vis utover sine år».
Les også: Trump og Saudi-Arabia inngår rekordstor våpenavtale verdt 142 milliarder dollar
I går mottok president Trump bred støtte etter en tale som tok til orde for nasjonalisme og ikke-intervensjonspolitikk, og tok motstand til dyr og ikke-fungerende liberal og neokonservativ utenriks – standpunkt som blir tatt godt imot i et Midtøsten brutalt påvirket etter flere tiår med amerikansk tilstedeværelse, tilsynelatende uten positive resultat for noen av partene.
Utviklingene har skapt reaksjoner internasjonalt.
Israelske myndigheter uttrykker bekymring for sikkerheten i regionen, mens Iran avviser Trumps initiativer som villedende, ifølge AP.
I USA har både demokrater og enkelte republikanere kritisert Trumps mottak av et luksuriøst fly verdt 400 millioner dollar fra Qatar, og stiller spørsmål ved mulige interessekonflikter, ifølge The Guardian.
Trumps Midtøsten-turné, som også inkluderer besøk i Qatar og De forente arabiske emirater, ser ut til å være en del av en bredere strategi for å styrke økonomiske og diplomatiske bånd i regionen, samtidig som han søker å omforme USAs rolle i Midtøsten.