Er Midtøsten i ferd med å gjennomgå et historisk maktskifte? Samtidig som Iran via sentrale kilder åpner for store innrømmelser i atomprogrammet mot oppheving av sanksjoner, stilles spørsmål ved om etablerte allianser er i ferd med å svekkes – og om gamle fiender nå kan bli nye forhandlingspartnere.
Irans øverste leder har gjennom sin rådgiver Ali Shamkhani varslet at landet er villig til å gjøre store innrømmelser i atomprogrammet mot umiddelbar oppheving av sanksjoner.
Shamkhani sier til NBC News at Iran kan fjerne sine lagre av høyanriket uran, kun drive lavanrikning for sivilt bruk og tillate internasjonale inspektører, dersom dette fører til sanksjonslettelser. «Ja,» svarer han på om Iran vil signere avtalen under disse betingelsene, og legger til at det fortsatt er «muligheter for bedre relasjoner mellom Iran og USA om amerikanerne innfrir løftene sine».
President Donald Trump har på sin side bedt Qatar bruke sitt gode forhold til Iran for å bidra til en avtale som begrenser Irans atomprogram.
«Jeg håper dere kan hjelpe meg med Iran-situasjonen. Det er en farlig situasjon, og vi ønsker å gjøre det rette,» sa Trump under et statsbesøk i Qatar, ifølge Sky News. Qatar har tidligere fungert som mellommann mellom USA og Iran, samt mellom USA og grupper som Hamas.
Reuters melder at Israels regjering i denne situasjonen har holdt en diplomatisk taushet. Israelske myndigheter har måttet se på at USA søker dialog med land og aktører Israel anser som fiender, samtidig som Trump-administrasjonen har valgt å ikke støtte militære aksjoner mot iranskstøttede grupper og avviklet sanksjoner mot Syria.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har så langt unnlatt å kommentere situasjonen. En sentral kommentator i avisen Israel Hayom skriver at «Midtøsten er i ferd med å forandres foran øynene våre, mens Israel i beste fall forblir en observatør på sidelinjen.»
