EU vurderer å åpne for at medlemsland kan bruke klimakvoter fra utviklingsland for å nå sine utslippsmål, sier klimakommissær Wopke Hoekstra til The Guardian. Forslaget kommer samtidig som unionen skal fastsette sitt mål for utslippskutt innen 2040.
– Planeten bryr seg ikke om hvor vi fjerner utslipp. Det er behov for tiltak overalt, både her og andre steder, sier Hoekstra.
Diskusjonen skjer i forkant av klimatoppmøtet i Brasil i november, hvor alle land skal levere oppdaterte klimamål (NDC-er) under Parisavtalen. EU tar sikte på å kutte 90 prosent av sine utslipp sammenlignet med 1990-nivå, og forankre dette i et internasjonalt mål mot 2035; et mål som mildt sagt virker urealistisk.
Flere miljøorganisasjoner reagerer sterkt på forslaget om å inkludere kvotekjøp i disse målene. Over 130 grupper uttrykte forrige måned «dyp bekymring» for at EU vil la deler av utslippskuttene skje utenfor egne grenser.
– Det finnes ikke noe behov for å bruke kvoter, sier Gareth Redmond-King fra tenketanken Energy and Climate Intelligence Unit.
– Dersom en stor aktør som EU ikke kutter så mye som den kan hjemme, svekker det det globale ambisjonsnivået.
Hoekstra mener på sin side at prosjekter som skogplanting og restaurering i utviklingsland kan sikre reelle utslippskutt, så lenge de kommer i tillegg til nasjonale tiltak.
– Dersom det er snakk om tilleggstiltak, mener jeg det er en god idé. Det er ingen som betviler at ambisjonsnivået i EU allerede er svært høyt, sier han
Han erkjenner samtidig at det tidligere har vært problemer med useriøse klimakvoter. Flere medlemsland, ledet av Frankrike, åpner samtidig for å skille det langsiktige 2040-målet fra det mer umiddelbare 2035-målet i Paris-avtalen. Hoekstra er imot.
– Vi kommer denne uken med vårt 2040-mål, og fra det utleder vi et ambisiøst bidrag til Paris-avtalen. Jeg er trygg på at vi leverer det i tide til september, sier han. Han retter også kritikk mot Kina for planer om nye kullkraftverk.
– Å bygge flere kullkraftverk er en svært dårlig idé. Det strider mot det som ble avtalt på Cop28, fastslår Hoekstra.