NVE gir grønt lys til gigantisk vindturbin i Gulen – naboer i sjokk
Til tross for sterke protester fra lokalbefolkningen har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gitt tillatelse til å bygge en 275 meter høy vindturbin i Gulen i Vestland fylke. Turbinen blir den høyeste i Norge og blant de største i verden.
– Vi har gjort en grundig vurdering og kommet fram til at fordelene er større enn ulempene. Derfor har vi gitt konsesjon, sier seksjonssjef i NVE, Ann Myhrer Østenby til NRK.
Turbinen skal settes opp av selskapet Georgine Wind AS og blir levert av industrigiganten General Electric (GE). Den skal plasseres i det eksisterende industriområdet ved Sløvåg, noe NVE anser som positivt. Direktoratet trekker også fram behovet for å teste ny teknologi.
«Vindturbinen er plassert i et industriområde på Sløvåg som allerede er preget av industrivirksomhet. Det gjør at de direkte inngrepene fra vindturbinen kan bli mindre enn for andre vindturbiner. Samtidig må driften av en vindturbin i et industriområde ta hensyn til sameksistens med eksisterende industri. NVE har vurdert konsekvensene av dette og funnet dem å være akseptable,» skriver NVE i en pressemelding.
– Helt uforståelig og uventet
Lokale myndigheter har støttet prosjektet, men det har møtt sterk motstand fra innbyggerne. Flere naboer frykter betydelig støy.
– Det er helt uforståelig og uventet at avgjørelsen kom nå. Dette er en veldig trist dag, sier Jarle Halsvik, som bor omtrent 1000 meter unna det planlagte turbinområdet.
– Jeg får den midt i synet. Den vil støye døgnet rundt, i tillegg til all den andre støyen fra industrien, sier han.

Ordføreren jubler
Ordfører i Gulen, May-Lynn Osland, er derimot svært positiv til prosjektet.
– Dette er en spesiell dag. Dette vil være et nytt kapittel innen industrien og sikrer at vi har arbeidsplasser i framtiden, sier hun.
Osland mener prosjektet ikke bare vil styrke den lokale næringsutviklingen, men også bidra til det grønne skiftet både regionalt og nasjonalt.
For å motvirke negative virkninger for miljø og naboer, skal konsesjonæren gjennomføre flere avbøtende tiltak.
Det skriver NVE selv i sin pressemelding.
– Vi har stilt krav om at Georgine Wind AS må gjennomføre støymålinger og etterundersøkelser for blant annet fugl og flaggermus. Dersom virkningene er større enn forventet, må det iverksettes tiltak som reduserer ulempene for natur og naboer, sier Østenby.
