Kina hevder de måtte jage vekk amerikansk krigsskip

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. mars 2023 | 09:01

USA har benektet kinesiske påstander om at en amerikansk destroyer ble drevet ut fra farvann rundt de omstridte Paracel-øyene etter at den «ulovlig» tok seg inn i området i Sør-Kinahavet.

I en uttalelse fra Kinas sørlige luftforsvarskommando torsdag heter det at den amerikanske missiljageren USS Milius hadde tatt seg ulovlig inn i kinesisk territorialfarvann ved Paraceløyene i Sør-Kinahavet.

Kinesisk luftforsvar hevder å ha fulgt med på ferden og deretter jaget missiljageren bort.

– Luftforsvarets styrker er til enhver tid i høy beredskap og tar alle nødvendige skritt for å ivareta nasjonal suverenitet og sikkerhet og fred og stabilitet i Sør-Kinahavet, sier talsmann Tian Junli.

Den amerikanske marinen hevder imidlertid at dette ikke er tilfelle.

– USS Milius gjennomfører rutinemessige operasjoner i Sør-Kinahavet og ble ikke utvist. USA vil fortsette å fly, seile og operere der folkeretten tillater det, heter det i en uttalelse fra US Navy 7th Fleet.

Paraceløyene er en omstridt øygruppe spredt over ca 7 kvadratkilometer i Sør-Kinahavet. Kina har kontroll over øyene og har bygget installasjoner og utposter, men Taiwan og Vietnam hevder også eierskap.

Spenningen mellom USA og Kina har vokst i området.

Russland rykket ut med jagerfly for å avskjære to amerikanske bombefly

mest lest