Forsker: Å ha russiske spioner i Norge kan ha sine fordeler

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 30. april 2023 | 15:16

En måte å formidle informasjon.

NRK kjører flere artikler der de skriver om russiske diplomaters bakgrunn fra ulike etterretningstjenester. Og tidligere i april ble femten russiske diplomater utvist fra Norge.

Onsdag svarte Russland med å erklære ti norske diplomater for uønsket. NRK skrev sammen dag at Russlands generalkonsul i Barentsburg angivelig er en agent med tilknytning til etterretningstjenesten GRU.

– Å bli tatt på fersken i å spionere og å ha bakgrunn i et lands etterretningstjeneste er to helt forskjellige ting. Sistnevnte er ikke god nok grunn juridisk til å erklære noen som uønsket i et land, sier Iver B. Neumann, direktør ved Fridtjof Nansens Institutt og forsker på diplomati til Klassekampen.

Neumann har tidligere jobbet for NUPI – og har gått på Forsvarets russisk-kurs i sine yngre dager.

Han påpeker at da Sovjetunionen kollapset var sikkerhetstjenesten noe av det eneste som fungerte og som på en måte holdt Russland samlet. Det er ikke tilfeldig at Vladimir Putin nettopp hadde en slik bakgrunn. At mange russiske diplomater har en slik bakgrunn også, bør ikke overraske noen, mener Neumann.

– Etterretningen har vært margen i den russiske statsdannelsen siden slutten av 1980-tallet. At det da er masse etterretningsfolk som sitter i betrodde stillinger hjemme og ute, det er jo ikke overraskende.

– Fins det positive effekter av å ha spioner på denne måten i Norge?

– Ja. Det er en god del informasjon som er grei å ha. Hvis man har oversikt over hverandres intensjoner i noen grad, er det bra, sier Neumann.

Samtidig ødelegger det tilliten i diplomatiet om svært mange egentlig er spioner.

Han er nå bekymret for at Russland og Norge for dårligere kunnskap om hverandre. I det minste for Norges del vil neppe de utviste diplomatene bli erstattet.

– Konsekvensen blir at vi får et dårligere beslutningsgrunnlag om Russland, fordi vi vet litt mindre om hvilken retning de går i. Hele det russiske samfunnet militariseres ganske raskt. Å vite hvordan dette skjer, hvordan den ensrettingen skjer, er veldig interessant for oss. Det er der vi får færre mennesker som følger med for oss, avslutter Neumann.

mest lest