Boikotten mot Freia tiltar

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 9. juni 2023 | 14:39

I slutten av mai etablerte Ukraina en svarteliste over selskap de mener bidrar til inntekter til den russiske statskassen, og dermed også Russlands krigskasse.

På listen finner man matvaregiganten Mondelez, som blant annet eier Freia, Toblerone og Daim.

Som følge av dette meldte SAS torsdag at de har valgt å stoppe salg av produkter fra Mondelez om bord på sine flyginger. Det gjelder også Freia. 

– Vi har tatt bort produkter fra Mondelez, som er på Ukrainas International War Sponsors list, sa pressesjef Tonje Sund.

Nå kaster en rekke andre aktører seg på. Blant annet Norges Fotballforbund.

Norges Fotballforbund fjerner Freia-produkter fra kioskene på Ullevaal Stadion og landskamper inntil videre. Toppfotball Kvinner setter også samarbeidet på pause.

– Krigen i Ukraina opprører og bekymrer oss alle. NFF står bak UEFAs beslutning om å suspendere alle russiske fotballklubber og landslag fra europeiske turneringer. Da må det også få konsekvenser for produkter som indirekte kan bidra til å finansiere den russiske krigføringen, sier kommunikasjonssjef Yngve Haavik til VG.

Norske Freia ble i 1993 kjøpt opp av Kraft Foods, som i 2012 endret navn til Mondelez International. Om SAS’ beslutning torsdag skrev selskapet følgende:

– Vi synes det er leit at SAS har tatt denne beslutningen, men det er selvsagt opp til våre kunder å bestemme hvilke produkter de velger å selge, skriver Mondelēz i en e-post til VG.

Den norske turistforening (DNT) er også på banen. De har kalt ledelsen i Mondelez» norske filial inn på teppet for å forklare seg om selskapets virksomhet i Russland.

Der vil de også diskutere det videre samarbeidet mellom sjokoladegiganten og friluftlivsorganisasjonen.

– DNT tar sterk avstand fra Russlands angrepskrig mot Ukraina, og vi forventer at våre samarbeidspartnere støtter opp om grunnleggende verdier som demokrati, fred og folkeretten, sier Andreas Blaauw-Hval, pressekontakt i DNT, til Børsen.

Nå er de Freia-ansatte redde for jobbene sine og synes det som skjer er en «overreaksjon».

– Jeg synes det er en overreaksjon i Norge og Sverige. Vi produserer bare i Skandinavia og har ingenting med Russland å gjøre, sier fagforeningsleder i Freia, Gøran Nyberg til Nettavisen.

Også Norgesgruppen rører på seg og har bedt om møte med Mondelez.

mest lest