På fredag vedtok FNs generalforsamling en resolusjon om en umiddelbar humanitær våpenhvile. Norge var en av få vestlige land som stemte for. Israel har fordømt resolusjonen på det sterkeste.
Det er spekulert i om regjeringen ved utenriksminister Espen Barth Eide stemte slik for å blidgjøre arabiske og muslimske land, i håp om at Norge kan fortsette å ha en ledende rolle i freds- og forsoningsprosessen man har jobbet med i flere tiår. Fredsprosessen på 1990-tallet ble kalt «Oslo-avtalen» på grunn av norske diplomaters rolle.
I mange år har Norge ledet den såkalte Giverlandsgruppen for Palestina. Det er også kjent at det har vært utstrakt kontakt med Hamas, såpass som at Norges en gang utenriksminister Jonas Gahr Støre ble tatt i løgn om det på TV 2.
Nå utdyper utenriksminster Barth Eide om prosessen som ledet opp tl Norges støtte til resolusjonen om «En umiddelbar, varig og vedvarende humanitær våpenhvile som fører til opphør av fiendtlighetene», sammen med 119 av FNs medlemsland.
Sverige og Danmark avsto fra å stemme. Det synes Barth Eide var synd.
– Vi hadde jo kontakt særlig i løpet av fredag med de nordiske landene om den avstemningen, hvor vi hadde håpet at flere ville være med og stemme som oss, sier Barth Eide til VG.
Utenriksministeren i Israel kalte i helge resolusjonen for «avskyelig». De har avvist muligheten for våpenhvile.
7. oktober tok Hamas seg inn i Israel og drepte 1400 menesker, de fleste sivile, og tok mer enn 200 gisler.
Danmark og Sverige har oppgitt som grunn at resolusjonen ikke i tilstrekkelig grad fordømte Hamas» terrorangrep.
– Den manglet en fordømmelse av Hamas’ terrorangrep. Derfor avsto vi å stemme for resolusjonen, på linje med de fleste andre EU-landene, sier Danmark utenriksminster Lars Løkke Rasmussen.
– Har du fått noen reaksjoner fra israelsk side knyttet til resolusjonen?
– Vi har for så vidt løpende kontakt med alle kommunikasjonskanaler åpne, men vi har ikke hørt noe spesielt til dette. Det er ingen hemmelighet at Israel har et annet syn, men vi mener det er riktig å si ifra om dette, sier Barth Eide.
FrP er kritisk til regjeringens posisjon.
– Helt siden Hamas’ brutale terrorangrep 7. oktober har Israel vært tydelige på at Hamas må fjernes militært hvis israelere skal kunne føle seg trygge igjen, noe de fleste demokratiske land har støttet og vist full forståelse for. Da ser det veldig rart ut at regjeringen nå gir sprikende signaler ved å stemme for en FN-resolusjon som ikke fordømmer Hamas sitt terrorregime, sier FrP-leder Sylvi Listhaug.
Fredag kveld trappet Israel opp angrepene inne i Gaza. Det er ogsåp sendt inn bakkestyrker i begrensede operasjoner. Representanter for Hamas hevder mer enn 7000 mennesker er drept i Gaza siden 7. oktober. Tallene er omstridt.