En arbeidsgruppe foreslår å gjøre om sykehuset i Lofoten til et distriktsmedisinsk senter. De vil også redusere fra to til ett sykehus på Helgeland.
Arbeidsgruppen som har utredet akuttberedskap i Nord-Norge, fremmer i sin rapport tre alternativer for alle sykehusene.
Deres anbefaling, er at akuttberedskapen i Lofoten legges ned, og at ett av de to sykehusene på Helgeland legges ned.
Det foreslås at UNN Narvik endres til ett sykehus med betydelig økning i planlagt behandling og fødestue. Gruppen anbefaler at Harstad overtar akutt- og døgnaktiviteten som ville tilhørt Narvik.
Endelig plan skal vedtas i april
Forslagene vil være «mindre personellkrevende og legger til rette for robuste og fleksible fagmiljø,» ifølge arbeidsgruppen.
Det er ingen foreslåtte endringer i akuttilbudet på sykehusene i Finnmark.
De første forslagene til arbeidsgruppen er nå levert, og Helse nord skal satte sammen forslagene sammen til et helhetlig forslag. Det vil så sendes på høring før en endelig plan vedtas i april neste år.
Oppdraget om å omstille sykehusene i Nord-Norge kommer fra helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Har meldt kode rød
Norsk Sykepleierforbund (NSF) er bekymret for situasjonen.
– Vi har meldt kode rød. Dette er en så viktig sak for landets bosetningsmønster, beredskap og pasientsikkerhet at både Stortinget og regjeringen er nødt til å ta eierskap til prosessen, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i NSF.
Senterpartiet vil kutte i akutt- eller fødetilbudet. De er tydelige på at det er viktig å beholde helsepersonell i Nord-Norge.
– Ingen akutt- eller fødetilbud i dagens vedtatte sykehusstruktur kan kuttes. Regjeringserklæringa er klar på at regjeringen vil utvikle og styrke det desentraliserte sykehustilbudet i Norge, flytt mer av den elektive virksomheten ut til lokalsykehus og styrke den lokale akuttberedskapen, sier stortingsrepresentant Siv Mossleth (Sp) fra Nordland.