Kobler Norges første store solkraftverk til nettet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. november 2023 | 11:58

Furuseth solkraftverk blir Norges første storskala solkraftverk. Nå er første del av anlegget koblet til strømnettet.

Grunnarbeidene er klare og første felt av det rundt 200 mål store anlegget produserer nå strøm.

Furuseth Solkraftverk i Stor-Elvdal blir det første norske solkraftverket i industriell skala. Det er solkraftselskapet Solgrid som utvikler prosjektet. Største eiere i Solgrid er Østfold Energi, Akershus Energi og Obligo som største eiere.

Krevende grunnforhold
– Det har aldri tidligere blitt bygget et konsesjonspliktig solkraftverk i Norge, og prosjektet er på mange måter nybrottsarbeid gitt norske grunnforhold. Det har gitt nyttige erfaringer underveis, ifølge Kristin Melsnes, administrerende direktør i Solgrid i en pressemelding.

– Grunnarbeidene begynte i mai i år, men vi har støtt på problemer underveis, spesielt med grunnforholdene som består av mye stein. Det har gitt forsinkelser i byggingen, men nå ser vi sollyset i tunellen, sier Melsnes.

Etter planen vil hele anlegget stå klart våren 2024. Furuseth solkraftverk vil ha en årsproduksjon på 6,4 GWh, som tilsvarer forbruket til cirka 320 eneboliger.

Jobber langsiktig
Solgrid har flere prosjekter i porteføljen og erfaringene fra Furuseth solkraftverk blir viktige i de neste prosjektene.

– Vi er «first movers» og jobber tett med entreprenører og leverandører for å utvikle bærekraftig solkraft i Norge. Med oss har vi solide eiere som tenker langsiktig, sier Melsnes.

Solkraft er viktig for energimiksen og for lokal verdiskaping i form av arbeidsplasser og inntekter. Eieren av området vil få en eierandel i solkraftverket når det står ferdig

Fakta om kraftverket

Solkraftverket er på rundt 200 mål som tilsvarer cirka 33 fotballbaner

Ligger i Stor-Elvdal kommune

Anleggsområdet omfatter et grustak med omkringliggende skrinn furuskog

Årlig produksjon er 6,4 GWh og installert effekt er på 7 MWp

Anlegget bruker tosidige paneler, som gir større tilfang av sollys. I snørike områder som Østerdalen gir dette en vesentlig merproduksjon som følge av høy refleksjon fra bakken om våren.

Kraftverket er eid av Solgrid, grunneier, Akershus Energi og Østfold Energi.

mest lest