Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.
Elbusser vil svikte i sterk kulde, det samme vil skje med elbiler til hjemmesykepleiere. Det skjønner alle som har den minste erfaring med lommelyktbatterier fra barndommen.
Bare så synd at elbusser som uteblir fra rutetabellen og «strømfaste» elbiler, kun får konsekvenser for de som jobber i kritiske samfunnsfunksjoner, samt vanlige borgere og ikke for de som står bak elendigheten. Det politiske systemet er dessverre fredet for tiden, nok av eksempler på dette i 2023.
Men «There is hope in a hanging snore», som Nils Arne Eggen så treffende sa det. Fra Tyskland meldes at det nystartede partiet til Sahra Wagenknecht, «Bündnis Sahra Wagenknecht» (alliansen Sahra Wagenknecht) har fått en pangstart, 14% og delt tredjeplass sammen med SPD på meningsmålinger. Programmet satser på «økonomisk fornuft, sosial rettferdighet, frihet og fred», ikke rart at de får mange stemmer. Sahra Wagenknecht er en svært kunnskapsrik og sylskarp kvinne som ikke er redd for å si i klartekst hvor skapet skal stå. En fryd å høre på hennes innlegg. Vi hadde absolutt trengt en Sahra her i Norge også, men det ser svart ut for tiden dessverre, men lov å håpe.
Fra USA meldes det at John Kerry, landets «klimatzar» går av og at president Bidens «trillion-dollar green agenda» sliter. Salget av elektriske kjøretøyer går stadig dårligere. Bare i løpet av de siste dagene, bestemte Hertz seg for å selge 20 000 biler av sin elbil-utleieflåte –fordi amerikanerne ikke ønsker å leie elbiler, og de vil heller ikke kjøpe dem. Dette til tross for at president Biden pøser ut stadig mer skattepenger for å gjøre elbiler rimeligere. «Fornybar» prosjekter som havvindparker blir kansellert. Folk er lei av å bli fortalt at de ikke kan kjøpe ting de vil ha, som gassovner, bensindrevne plenklippere og snøfresere.
Selv Wall Street-eliter kaster inn håndkleet, – ESG-fond (ESG-Environmental, Social and Governance red.anm.) tørker ut. Oljefondet skal lede gruppesøksmål mot Silicon Valley Bank på grunn av feilaktig informasjon og rapportering av finansielle forhold og risikostyring. Jeg er ikke overrasket, en konsekvens like forutsigbar som batterier og kulde. Kort sagt, tydelige tegn på «grønn kollaps» i USA.
I flere land i Europa protesterer bøndene mot «de grønne» som vil ta næringsgrunnlaget fra dem. Særlig synlige og store er protestene i Tyskland og Holland. Dessverre blir slik informasjon bevisst underrapportert i norske riksmedia slik en må ty til YouTube videoer for å holde seg orientert.
Tanken på at den «grønne agenda» er menneskefiendtlig må jeg ærlig innrømme har streifet meg mer enn en gang. Uten bondens mat på bordet vil det gå dårlig for de fleste her på jorda, bortsett fra slike som Bill Gates. Han kjøper opp bondens jord i stor stil i flere land. Tydelig at han tar ikke risken på konsekvensene av «grønn agenda». Egentlig et tankekors at verdenssamfunnet aksepterer at privatpersoner har formuer større enn mange nasjoner og kan sette sin egen agenda uten å bry seg døyten om hva folket vil. At formuene får «evig liv» som eksempelvis Rockefeller Foundation, gjør det enda mer betenkelig.
Mer skattepenger i subsidier er ikke veien å gå. Subsidier til elbiler i Norge har ligget på 40 – 50 mrd. kroner pr. år. Hva kan vi få for de samme pengene? Det bygges nå nytt akuttsykehus for Nordmøre og Romsdal (SNR) nær Molde. Areal ca 60 000 m2 og dekker et opptaksområde på ca 120 000 innbyggere. Budsjett 6,590 mrd. kroner (april. 2023-kr). Bygde vi sykehus som SNR kunne vi få minst 6 sykehus pr. år for de samme pengene. Disse seks sykehusene vil kunne dekke et opptaksområde på 720 000 innbyggere. Vi ville hatt midler til å bygge nye sykehus til hele Norges befolkning for det vi nå bruker av skattepenger for å subsidiere elbiler i 6-7 år. Noen av milliardene som blir til overs kan brukes til å gi helsepersonell en anstendig lønn, da løses bemanningskabalen. I lys av diskusjonen om akuttsykehus i Nord Norge så er dette noe å reflektere over.
Norge, som står for 0,1% av verdens CO2 utslipp, vil kunne redusere global oppvarming med 0,002 grader C frem til år 2100, dersom all aktivitet i Norge stoppes 100%. Veitrafikk sto for 17 % av totale klimagassutslipp i Norge i 2017. Subsidiering av elbiler i Norge er en politisk genistrek. Den ble startet i 2007 under Stoltenberg II regjeringen, også arkitekten bak «månelandingen»: «Minst mulig klimamessig nytte for flest mulig skattepenger». Ser frem til «Debatten» hvor en tar opp dette. Da vil også jeg se tv på NRK.
Hvilken lærdom kan Norge ta av dette? Stikk fingeren i jorda og finn ut hva som er fornuftig av den grønne agenda. Kutt ut det som andre land og Norge ikke får til å virke uten store subsidier. Ikke gå på bløffen om «grønn omstilling» eller «green transformation». Det er bare andre ord for flere skattepenger til subsidier for noe som aldri vil komme vanlige borgere til gode i lengden. Derimot slike som Bill Gates og nikkersadelen kan se optimistisk på det.