Aleksej Navalnyj (47) har vært en en skarp kritiker av Putins regime i en årrekke. Han er dømt til gjentatte fengselsstraffer.
Han døde i straffeleir nummer tre i Jamal-Nenets-regionen, skriver nyhetsbyrået RIA.
Han følte seg uvel etter en spasertur og mistet bevisstheten, heter det. Han skal ha fått behandling, men livet sto ikke til å redde.
Mange mistror imidlertid disse opplysningen. Man tror nok en Putin-kritiker er drept av myndighetene.
En talsmann for Putin bekrefter indirekte dødsfallet.
⚡️Peskov indirectly confirms the death of the Russian opposition leader Alexey Navalny in prison. pic.twitter.com/Ebk4RszGlI
— WarTranslated (Dmitri) (@wartranslated) February 16, 2024
– Navalnyjs bortgang er en dypt tragisk nyhet. Dette er en trist dag for demokratiet, sier Norges utenriksminister Espen Barth Eide til VG.
– Han døde i fengsel som politisk fange. Dette bærer russiske myndigheter et stort ansvar for, fortsetter han.
Navalnyj var en av lederne for protestbevegelsen som anklaget de russiske myndighetene for valgfusk etter valget til Statsdumaen i 2011.
I 2020 ble han sendt til sykehus i Berlin for behandling etter symptomer på den militære nervegiften Novitsjok.
Navalnyj ble arrestert 17. januar 2021, samme dag som han vendte tilbake til Russland. Han ble 22. mars 2022 dømt til ni års fengsel for økonomiske misligheter, og for å ha fornærmet en dommer. I august 2023 ble han meddelt en dom på 19 års fengsel for ekstremistiske handlinger. Den samlede fengselsstraffen var dermed satt til 28 år.
Han ble nylig flyttet fra ett fengsel til et annet.
På sosiale medier strømmer minnemarkeringene allerede på.
Rest in Power #NAVALNY ♥️ https://t.co/VRpQVAWTUV pic.twitter.com/EhXMQwFhHS
— D∆PH (@ikbendaf) February 16, 2024
Navalnyjs mor sier at hun så sønnen på mandag, og da var han «i live, frisk og glad», ifølge den uavhengige russiske avisen Novaya Gazeta.
Videre sier moren at hun ikke ønsker å høre noen kondolanser i forbindelse med sønnens dødsfall.
Russlands president, Vladimir Putin, har i dag besøkt Tsjeljabinsk i Sibir. Han har kommet med en rekke uttalelser, som stort sett går på næringsliv og industri, men ingenting om Navalnyjs død.
FNs høykommissær for menneskerettigheter ber russiske myndigheter på troverdig vis etterforske omstendighetene rundt Aleksej Navalnyjs død.
– Når noen dør i en stats fangenskap, antas det at staten har ansvaret. Dette kan bare motbevises gjennom en uavhengig, grundig og åpen etterforskning, utført av et uavhengig organ, sier talskvinnen Liz Throssell, og fortsetter:
– Vi ber russiske myndigheter sikre at det blir gjennomført en slik troverdig etterforskning.
Den russiske etterforskningskomiteen opplyste fredag at de har innledet gransking av opposisjonspolitikerens død.
Det har oppstått protester flere steder etter meldingene om Navalnyjs dødsfall. Mange har møtt opp utenfor Russlands ambassade i Paris, ifølge VG. Også i Tallin i Estland har det vært markeringer etter dødsfallet.
I København har flere lagt ned blomster og bilde av Navalnyj utenfor den russiske ambassaden.
Ifølge nyhetsbyrået Reuters advarer russiske innbyggere folk mot å delta i massedemonstrasjoner etter Navalnyjs dødsfall.
– Vær oppmerksom på at denne massebegivenheten ikke har blitt koordinert med de utøvende myndighetene i byen i samsvar med prosedyren fastsatt ved lov, sier påtalemyndigheten i en uttalelse.
I Russland er det ulovlig med uorganiserte demonstrasjoner.
Saken oppdateres.