FHI: Vi kan stå overfor en epidemi

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. mai 2024 | 07:48

Kikhostesmitten øker kraftig i Norge.

– Vi har en kraftig økning av kikhoste i Norge nå, etter nesten fire år med svært lite sykdom. Det kan tyde på at vi kan få en epidemi her, sier overlege og leder av barnevaksinasjonsprogrammet, Margrethe Greve-Isdahl, i FHI til Dagbladet.

– Nå når vi ikke har hatt noe særlig kikhoste på mange år, er det spesielt vanskelig å si hvordan dette vil utvikle seg videre her, men vi må forvente at det blir mye kikhoste i månedene fremover, legger hun til.

I april ble det registrert 534 tilfeller av kikhoste i MSIS (Meldingssystem for smittsomme sykdommer). Dette er en økning på 206 tilfeller sammenlignet med mars, og det høyeste antallet smittetilfeller på én måned siden 2012.

Helt siden sommeren i fjor har bakterien spredt seg i et hurtig tempo. FHI har ikke sett så mange tilfeller på syv år.

Smitten er spesielt alvorlig for barn under to år, hvor en betydelig andel vanligvis blir innlagt på sykehus.

Kikhoste, også kjent som pertussis, er en smittsom luftveissykdom forårsaket av bakterien Bordetella pertussis. Denne bakterien kan overføres fra person til person gjennom luften når en smittet person hoster eller nyser. Kikhoste kan påvirke mennesker i alle aldre, men det er spesielt alvorlig for spedbarn og småbarn, spesielt de under ett år. Symptomene på kikhoste kan variere, men de vanligste inkluderer en langvarig hoste som noen ganger følges av en hvesende lyd eller «kikende» lyd når personen prøver å puste inn etter hosten. Kikhoste kan være spesielt farlig for spedbarn, og i noen tilfeller kan det føre til alvorlige komplikasjoner, inkludert lungebetennelse, pusteproblemer og til og med død. Vaksinasjon er den beste måten å forebygge kikhoste på, og rutinemessig vaksinering av barn bidrar til å redusere forekomsten av denne sykdommen. Kilde: ChatGPT.

mest lest