Kinesisk romsonde landet på månens bakside

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. juni 2024 | 07:26

Søndag landet en kinesisk romsonde på månens bakside, noe som markerer en milepæl i Kinas ambisiøse romprogram. Oppdraget er å hente de første prøvene av stein og jord fra månens mørke side.

Det melder Reuters.

Denne landingen, utført av Chang’e-6-sonden, hever Kinas status i det globale kappløpet om å utforske og utnytte månen. Sonden landet i South Pole-Aitken Basin klokken 06:23 Beijing-tid, ifølge China National Space Administration (CNSA).

Oppdraget innebærer betydelige ingeniørmessige utfordringer og høye risikoer. Dette er Kinas andre landing på månens bakside, et område preget av dype kratere og vanskelige kommunikasjonsforhold.

– Å lande på månens bakside er svært utfordrende på grunn av mangelen på direkte kommunikasjon og behovet for automatisering, sa Neil Melville-Kenney fra European Space Agency.

Chang’e-6-sonden ble skutt opp 3. mai og nådde månens nærområde etter omtrent en uke. Dette er verdens tredje månelanding i år, etter Japan og USA. Andre land som har sendt romfartøy til månen inkluderer Sovjetunionen og India. USA er det eneste landet som har landet mennesker på månen.

Måneprøvetaking

Chang’e-6-landeren skal samle inn 2 kg månemateriale over to dager. Prøvene vil bli sendt tilbake til Jorden, med en forventet landing i Indre Mongolia rundt 25. juni. Dette oppdraget vil gi Kina en unik innsikt i månens historie og sammenligning mellom de forskjellige sidene av månen.

Kinas romprogram planlegger sin første bemannede månelanding rundt 2030, i samarbeid med Russland. USAs Artemis-program, som inkluderer internasjonale partnere, planlegger en bemannet månelanding innen 2026. SpaceX’s Starship er en sentral del av denne planen.

Lørdag avlyste den japanske milliardæren Yusaku Maezawa en privat måneferd med SpaceX’s Starship på grunn av tidsusikkerhet i rakettens utvikling. Samtidig utsatte Boeing og NASA den første bemannede oppskytingen av Starliner-kapselen.

mest lest