USA testet langtrekkende ballistisk missil

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. juni 2024 | 06:56

Tidlig tirsdag morgen gjennomførte USA en test av et interkontinentalt ballistisk missil (ICBM).

Dette var det første av to planlagte tester fra Vandenberg Space Force Base i delstaten California denne uken.

Air Force Global Strike Command publiserte video og bilder av missilet, Minuteman III, som steg opp i luften og etterlot seg et spor av røyk og flammer over himmelen nord for Santa Barbara.

Ifølge CBS News ble testen som ble gjennomført klokken 12:56 lokal tid, involverte et samarbeid mellom flyvere fra Air Force Global Strike Command og støtte fra Space Force guardians. Hensikten med testprogrammet er å validere og verifisere våpensystemets sikkerhet, effektivitet og beredskap.

«Dette testoppskytingen markerer starten på en bemerkelsesverdig uke for våre Guardians og Airmen ved Vandenberg, med to planlagte tester fra den vestlige sonen,» uttalte oberst Bryan Titus, viseleder for Space Launch Delta 30, som administrerer romoppskytningsoperasjoner på vestkysten i USA. «Disse testene har stor betydning, ikke bare for nasjonens forsvar, men også for å vise frem de eksepsjonelle ferdighetene og ekspertisen til vårt dedikerte team.»

Det er rutine å teste ubevæpnede interkontinentale ballistiske missiler som Minuteman III, et våpensystem som først ble operativt på 1970-tallet, ifølge Air Force Nuclear Weapons Center. I dag finnes det 400 Minuteman III-missiler ved ulike flybaser over hele USA, og de beskrives som en pålitelig og effektiv kjernefysisk avskrekking.

Lignende tester har blitt utført over 300 ganger tidligere, og Space Launch Delta 30 understreker at disse testene ikke er et resultat av nåværende verdenshendelser. I stedet er de ment å demonstrere at USAs kjernefysiske avskrekking er trygg, sikker, pålitelig og effektiv for å motvirke trusler i det 21. århundre og berolige allierte.

Vanligvis ender testflyvningene for Minuteman III med omtrent 6437 kilometer over Stillehavet, fra kysten av California til Kwajalein Atoll i Marshalløyene.

https://youtu.be/yot-u5l749k

mest lest