Høring om lovligheten av spesialetterforsker i Trump-saken

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. juni 2024 | 12:27

Fredag holder dommer Aileen Cannon en høring i saken mot Donald Trump, der spørsmålet om lovligheten av spesialetterforsker Jack Smiths utnevnelse og finansieringen av hans etterforskning skal vurderes.

Det melder Fox News.

Den føderale dommeren fra Florida, har tidligere utsatt rettssaken på ubestemt tid. Det kommer etter at Cannon avforseglet en rekke dokumenter relatert til FBIs etterforskning av den tidligere presidenten og FBIs raid på hans eiendom i Mar-a-Lago, Florida, i 2022.

Hun har satt frister for innlevering av rapporter den 10. og 17. juni, og en høring uten bevisførsel om en begjæring om avvisning av saken på grunn av ulovlig utnevnelse og finansiering av spesialetterforskeren.

Fredagens høring er utvidet til å inkludere argumenter fra både venner av retten (amici), (Dette refererer til personer eller grupper som ikke er part i en rettssak, men som har en sterk interesse i saken og ønsker å gi innspill eller råd), Trumps forsvarsadvokater og føderale aktorer. Tidligere justisminister Ed Meese, som tjenestegjorde under president Reagan, har sendt inn et amicus-innlegg der han hevder at justisminister Merrick Garlands utnevnelse av Smith som spesialetterforsker var i strid med grunnlovens utnevnelsesklausul.

Garland utnevnte Smith 18. november 2022, bare dager etter at Trump kunngjorde sitt kandidatur til presidentvalget i 2024. Meese argumenterer i sitt innlegg for at Smith, som var privatperson på tidspunktet for utnevnelsen, ikke hadde myndighet til å representere USA i retten.

I tillegg til Meeses innlegg vil argumenter bli presentert av Gene Schaerr, Josh Blackman på vegne av professor Seth Barrett Tillman, og Matthew Seligman på vegne av konstitusjonelle advokater og tidligere regjeringstjenestemenn.

Mens Garland forsvarte sin utnevnelse under en høring i Kongressen tidligere denne måneden, har Meese argumentert for at ingen av de aktuelle lovene eller grunnlovsbestemmelsene gir justisministeren myndighet til å utnevne en privatperson som spesialetterforsker.

Trump har erklært seg ikke skyldig i alle 37 tiltalepunkter som stammer fra Smiths etterforskning, inkludert forsettlig oppbevaring av nasjonalforsvarsinformasjon og konspirasjon for å hindre rettsvesenet.

Høyesterett i USA vurderer også argumenter om presidentens immunitet i Smiths andre sak om valginngrep og hendelsene 6. januar. En avgjørelse i denne saken er ventet innen utgangen av neste uke.

mest lest