Fra nyttår endres finansavtaleloven. Det kan påvirke boligmarkedet.
Finanstilsynet foreslo i starten av oktober at maksimalgrensen for boliglån senkes fra 5 til 4,5 ganger inntekten. I så fall vil 23 prosent av lånene som er innvilget hittil i år blir for store, og kan i prinsippet ikke innvilges, skriver Finansavisen. Men om dette blir vedtatt, er høyst usikkert. Finanstilsynet har foreslått innstramninger før, uten å få medhold i Finansdepartementet.
Men en annen endring, er allerede vedtatt. Det gjelder finansavtaloven.
Frem til nå er skal bankene pålagt å fraråde låntaker å ta opp lån hvis lånet er for stort etter en totalvurdering av låntakers evne til å betjene det. Fra nyttår, med den nye lovendringen på plass, blir bankene pålagt å nekte å innvilge slike lån.
Henning Lauridsen, adm. direktør i Eiendom Norge, tror det kommer til å virke innstrammende på boliglånsmarkedet og kommer på toppen av økte renter.
– Det vil være kunder som i dag får lån som vil bli nektet, og det vil være kunder som får innvilget et mindre lån enn med dagens regler, tror han.
Lauridsen er ikke i tvil om hvilke lånekunder som vil merke at finansavtaleloven strammes til:
– Det er de som ligger utenfor hovedregelen i utlånsforskriften, i praksis de kundene bankene bruker sin fleksbilitetskvote på. Der vil man se at lån forsvinner.
– Endringen i finansavtaleloven gir bankene et klart incentiv til å si «nei», ved at risiko overføres på banken, sier direktør Erik Johansen i Finans Norge.
Og skulle Finanstilsynet også få gjennomslag for å stramme inn boliglånsforskiften, blir det enda vanskeligere å få lån.