Australia ønsker å bøtelegge nettplattformer med opptil fem prosent av deres globale inntekter dersom de ikke gjør nok for å hindre spredning av feilinformasjon.
Regjeringen i landet sier at de vil få nettaktørene til å utarbeide sine egne etiske retningslinjer som styrer hvordan de stopper spredning av «farlige usannheter», som må godkjennes av en ekstern regulator.
Dersom nettaktørenes tiltak ikke er gode nok, vil regulatoren stille egne krav og bøtelegge selskapene som ikke opprettholder disse. Det skriver Reuters.
Hensikten med det nye lovverket som skal behandles torsdag, er å redusere spredningen av innhold som skader valgintegritet eller folkehelse, oppfordrer til å fordømme en gruppe eller skade en person, eller som kan forstyrre viktig infrastruktur eller nødtjenester.
– Feilinformasjon utgjør en alvorlig trussel mot sikkerheten og velværen til australiere, så vel som for vårt demokrati, samfunn og økonomi, sier kommunikasjonsminister Michelle Rowland i en uttalelse, og legger til:
– Det er uaktuelt å ikke gjøre noe og tillate problemet å vokse.
Teknologi-gründeren Elon Musk, som har kjøpt og eier det sosiale mediet X, kaller de australske politikerne «fascister» på bakgrunn av deres nye planer.
Han har tidligere havnet i konflikt med australske myndigheter som har bedt ham sensurere innhold på platformen sin.
– Vi kan gå med på å sensurere innhold i Australia, men den australske sensurkommisjonen krever at vi forbyr innhold globalt. Det vil vi ikke gå med på, skrev Elon Musk i april etter at det ble spredt et klipp av en biskop som ble angrepet med kniv under en direktesendt gudstjeneste i Sydney.
Musk har tidligere sagt at den eneste grunnen til at han kjøpte Twitter i 2022, som han sere omdøpte til X, var at han ønsket å gjenopprette ytringsfrihet på plattformen.
Les også: Elon Musk hevder EU gav ham et hemmelig tilbud om en ulovlig avtale
I sosiale medier er det mange som stiller seg kritisk til de australske planene om regulering av ytringer. Ytringsfrihetsforkjempere mener dette kan føre til sensur. Flere viser til da nyhetssaken om Hunter Bidens laptop ble sensurert i forkant av presidentvalget i USA i 2020, og at det senere viste seg at dette ikke var feilinformasjon, men en helt legitim nyhetssak.