Teknologi-milliardæren Elon Musks romfartsselskap, SpaceX, har fullført sin femte testflyvning av det gigantiske romskipet «Starship», og denne gangen med en betydelig milepæl.
Søndag gjennomførte det ubemannede romskipet en vellykket oppskyting fra SpaceX sin oppskytningsbase i Texas, USA. For første gang klarte selskapet å fange opp igjen et raketttrinn.
Den første fasen av raketten, kjent som «Super Heavy», landet trygt på oppskytingsrampen ved hjelp av en stor tårnkonstruksjon som fanget den opp. Tidligere forsøk på å gjenvinne raketttrinnet har ikke vært vellykkede.
«Starship» består av to deler: den 70 meter lange «Super Heavy»-booster og den 50 meter lange øvre delen, som også går under navnet «Starship». Romskipet og raketten er designet for gjenbruk, noe som kan redusere kostnadene ved romfart betydelig.
Hele «Starship»-systemet, som totalt måler 120 meter, skal i fremtiden kunne transportere over 100 tonn last. NASA planlegger å bruke systemet til å sende astronauter til månen, mens SpaceX håper at romskipet en dag vil kunne nå Mars.
Romfarere verden over begeistret
Romskipet har vekket stor begeistring blant romfartseksperter. Den tyske ESA-astronauten Matthias Maurer, som tidligere har fløyet til den internasjonale romstasjonen ISS med en Falcon-9-rakett fra SpaceX, uttalte til den tyske avisen Bild: «Med Starship åpner det seg mange nye muligheter for romfarten.»
Maurer ser for seg at SpaceX en dag vil kunne lande på månen: «Dette vil bli en spillendrer. Nå flyr vi i små romkapsler som er på størrelse med en Cessna. Starship er til sammenligning som en Airbus A320. Tilgangen til verdensrommet vil bli langt rimeligere. Jeg har full tillit til SpaceX sin teknologi og kan godt se for meg å lande på månen med Starship en dag,» sa Maurer.