Artikkelen er basert på en pressemelding fra Elvia.
Vinteren nærmer seg, og med den øker risikoen for langvarige strømbrudd på utsatte steder.
– Hvis strømmen blir borte, er det opp til hver enkelt av oss å være godt forberedt. Et strømbrudd som varer noen timer kan være krevende, spesielt vinterstid, sier Ole Inge Rismoen, avdelingsleder for beredskap i Elvia.
Elvia, som drifter og vedlikeholder 69.500 kilometer med strømkabler, har utarbeidet en liste med fire viktige tips for å sikre god beredskap ved langvarige strømbrudd:
- Oppvarming: Sørg for å ha alternative varmekilder som peis, gassovn eller parafinovn. Ha nok ved, propan eller parafin tilgjengelig, og vurder å skaffe en turprimus for matlaging og oppvarming av vann.
- Lys: Ha batteridrevne LED-lamper og lommelykter klare. Stearinlys og fyrstikker eller lighter er også gode alternativer for å sikre lys i mørket.
- Radio: En batteridrevet radio lar deg holde deg oppdatert på nyheter under strømbruddet. Husk å ha ekstra batterier til ulike apparater.
- Ladere: Sørg for å ha fulladede nødladere for mobiltelefoner, nettbrett og andre USB-enheter, slik at du kan holde kontakt med omverdenen.
Rismoen understreker at det nå er viktig å gå fra ord til handling:
– Undersøkelser fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at 4 av 10 nordmenn følger myndighetenes beredskapsråd, mens 8 av 10 har tenkt å gjøre det. Nå må vi begynne å handle. Å følge myndighetenes anbefalinger for egenberedskap er avgjørende for å klare seg selv.
Hvis du skulle oppleve strømbrudd som varer i over 12 timer, kan du ha rett på økonomisk kompensasjon, såfremt strømbruddet skyldes forhold utenfor ditt ansvar. Husk at det elektriske anlegget i din bolig er ditt eget ansvar.