De unge gjør opprør mot politisk korrekt bullshit

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 25. oktober 2024 | 15:07

Dette er en kommentar.

De unge flokker seg om FrP og rømmer fra Ap og venstresiden. Blant unge mellom 17-25 år sier nå 36,7 prosent at de ville gitt sin stemme til FrP, men Ap får 5,2 prosent i samme aldersgruppe.

Så sendt som i januar i år lå partiene jevnt. Hva har skjedd?

Temaet var oppe i NRK Debatten på torsdag. Der fikk vi også andre indikatorer presentert fra Ipsos-sjefen som står bak undersøkelsen i Norsk Monitor: Folk er mindre idealistiske og noe mer tradisjonelle enn for kort tid siden. Man har sett et trendbrudd.

Tendensen er spesielt klar blant unge menn. Gapet mellom unge menn og unge kvinner øker. (Unge) menn heller mot høyre, unge kvinner henger fortsatt mer mot venstre i relativ forstand.

En ting er åpenbart stemningsbølger forsterket av sosiale medier. Det «rammer» ikke bare unge. Mange ganger er det et mysterium hvordan noen partier kan oppleve endret oppslutning på 10-15 prosentpoeng i løpet av noen måneder. Såvel Sp, som Høyre og FrP har opplevd slike skift de siste 2-3 årene. Folk er på vandring i mer enn en forstand.

Men noe vi som har med unge mennesker å gjøre merker, er effekten av sosiale medier. Våre unge eksponeres for meninger på en helt annen måte nå enn tidligere. Før var det lærere, NRK og foreldrene som snakket om samfunnet, verdier og politikk med, eller snarere til dem. Nå får de i tillegg korte snutter av meninger på TikTok, Snap, Instagram og X.

Og på disse kanalene er det i hovedsak appell som virker til å spre stoffet. Det er en arena der algoritmene sørger for at det som engasjerer andre, kommer opp i din feed også. I et slikt demokratisk system så taper den politiske korrektheten.

Og hva er politisk korrekthet? Jo, det er per definisjon en løgn.

Som ChatGPT svarer på spørsmålet om hva politisk korrekthet er:

«Politisk korrekthet er en sosial praksis eller holdning som innebærer å velge ord og handlinger for å unngå å fornærme eller marginalisere spesifikke grupper (…) Det er altså både et forsøk på å vise hensyn og respekt i offentlig diskurs og et tema for debatt, der grensen mellom respekt og begrensning av meninger ofte diskuteres.»

Slik praksis blir feid til side på TikTok og sosiale medier, som folk konsumerer individuelt. Det er ingen som ser hva du gjør og som kan irettesette deg for å le anerkjennende av en (politisk ukorrekt) sannhet som blir formidlet. Det er mindre eksponerende å trykke «like» enn å rekke opp hånden i et klasserom.

Og når det gjelder politikk, er det liten tvil om at det er venstresiden som har politisk korrekthet (altså løgn) som program. I en verden av frie algoritmer, vil venstresiden tape.

Det er også derfor de har prøvd å få kontroll på sosiale medier for å styre algoritmene slik at folk ikke får «sannheter» opp i feeden sin, men den samme politisk korrekte bullshiten som de tidligere fikk på NRK og i Aftenposten (Junior).

Ønske om indoktrinering kan kan også kalle det.

For noen år siden hadde sensuren vind i seilene, men det har blitt friere på sosiale medier i det siste. Noe av det skyldes at Elon Musk kjøpte opp X, men jeg tror trenden uansett ville gått i den retning. Nye sosiale medierplattformer ville dukket opp og vunnet frem hvis Facebook, YouTube og TikTok hadde fortsatt sensuren i samme omfang. De var tvunget av kommersielle hensyn til å la det frie ord i større grad styre.

Så hva er det disse sannhetene er som nå appellerer og vinner frem?

Mye av det handler om en mer realistisk forståelse av biologi og sosiale prosesser. Mennesket er som det er, og ikke en idealisert helgen uten inngruppe- og utgruppe-tendenser. Man ser religion og fremmed kultur som mer enn bare noe fint og uskyldig. Det er også noe som mobiliserer og skaper intoleranse og endog selvhevdelse og aggresjon hos «de andre».

Man ler av folks påstander om at de er noe annet enn mann eller kvinne. Man forstår at noen bruker politisk korrekhet (wokeisme som det nå mer heter) som en hersketeknikk.

På det økonomiske felt kjenner man på seg selv at insentiver betyr noe. Hvis du bare får og får fra staten, gir det lite motivasjon til å jobbe hardt bare for å betale skatt til de late.

Man har våknet opp til en gryende erkjennelse av at noen global enighet om å løse selve hyperalmenningens tragedie (utslipp av klimagasser) ikke kommer til å oppstå. Altså, det utopiske i å tro at man kan styre klimaet i særlig stor grad gjennom å pålegge seg dyrere energi enn det som faktisk er tilgjengelig fossilt. Folk tror med andre ord i stadig mindre grad på den «verdensregjering» som er nødvendig for å kutte CO2 utover det som gir økonomisk fornuft.

Det er ikke så lenge siden unge dro til Stortinget for å brøle for klimaet. Et par-tre år senere har Greta Thunberg-generasjonen snudd. De gidder ikke mer.

Kan vi komme til å se et pendelskifte tilbake til wokeisme og idealistisk bullshit om noen får år?

Det er selvfølgelig et faktum at mange unge tiltrekkes av det som til enhver tid oppfattes som kontrært. Også det har vel en biologisk årsak. For å bli selvstendig i verden er det nødvendig å distansere seg fra sine foreldre. Så der har evolusjonen lagt til rette for at tenåringer gjør opprør mot det etablerte. I tidligere tider var det etablerte den lille familiegruppen. Nå er det i større grad offentligheten og staten og dens ideologi som sådan de føler en trang til å bryte med.

Så om samfunnet dreier til høyre, kan kommende kull av unge igjen gå mot venstre. Det vil ikke være helt ulogisk.

Men om deler av analysen min er korrekt, den som sier at politisk korrekthet er bullshit og løgn, så vil de sosiale mediene i noen grad nok fungere som buffere mot en like hard dreining (tilbake) til venstresidens utopier og kontrafaktiske påstander om hva mennesker er og hvordan det oppfører seg sosialt og politisk.

Det vil nok finnes nyanser fra høyre til venstre, fra det realistiske til det utopiske også i fremtiden. Men jeg tror hele det politiske og ideologiske spekteret vil ha blitt flyttet til høyre. Det vil si at de mest radikale venstrepartiene med noen særlig oppslutning i fremtiden vil likne mer på Høyre idag, mens FrP av idag for fremtiden vil fremstå som bakstreverske og fortsatt politisk korrekt. (Noe de jo allerede egentlig er).

Men det betyr ikke at det vil bli så mange helt nye partiet som representerer disse skiftene.

I det minste ikke i trauste Norge.

Hvis de etablerte partiene forstår hva som er i ferd med å skje, så flytter de seg i takt med folket:

Mot høyre alle som en.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

iNyheter fikk avslag på pressestøtte: Dette er de alvorlige konsekvensene

mest lest