Jordskjelv på 7,6 utenfor Japan – venter 5 meter høy tsunami

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. januar 2024 | 09:24

Et kraftig jordskjelv med en styrke på 7,6 har blitt utløst utenfor kysten av Japan.

Kort tid etter oppsto et nytt jordskjelv med en styrke på 6,3, ifølge Reuters.

Den japanske kringkasteren NHK melder at en tsunamibølge allerede truffet flere områder langs kysten.

En tsunamibølge på 1,20 meter har ramt kysten ved Wajima City i Ishikawa i Japan.

TV-stasjonen varsler bølger opp til fem meter høye og oppfordrer folk til å søke ly eller på toppen av bygninger så fort som mulig.

– Det er ventet en tsunami på rundt fem meter, så vennligst flytt til et trygt sted umiddelbart, sier en tjenesteperson, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

Flere kraftselskaper sjekker nå mulige konsekvenser for atomkraftverk langs kysten.

Ifølge Reuters er 36 000 boliger og bygninger er uten strøm.

Fukushima i Japan

Jordskjelvet som fant sted den 11. mars 2011 utenfor kysten av Tohoku-regionen i Japan, var et av de kraftigste jordskjelvene som noen gang er registrert. Skjelvet hadde en magnitud på 9,0–9,1 og utløste en massiv tsunami. Fukushima Daiichi kjernekraftverk, som ligger ved kysten, ble sterkt påvirket av begge hendelsene.

Tsunamien oversvømmet kystområdene og forårsaket alvorlige ødeleggelser. På Fukushima Daiichi-kraftverket førte tsunamiens voldsomme bølger til at kjølesystemene sviktet ved flere reaktorer. Dette resulterte i kjernefysiske nedsmeltinger og utslipp av radioaktivt materiale.

Hendelsen førte til en av de mest alvorlige kjernekraftulykkene i historien, og det ble erklært en atomulykke på nivå 7 på den internasjonale kjernekraftskalaen (INES), den høyeste rangeringen. Mange mennesker ble evakuert fra området rundt kraftverket, og området rundt Fukushima er fortsatt under rehabilitering og overvåkning for å håndtere de langvarige konsekvensene av hendelsen. Fukushima-ulykken har også hatt en betydelig innvirkning på kjernekraftdebatten og politikken globalt.

mest lest