Benestad mister legelisensen

Avatar photo
Publisert 1. februar 2023 | 18:56

Helsetilsynet har konkludert med at den omstridte legen Esben Esther Pirelli Benestad nå skal fratas lisensen sin.

Benestad bekrefter dette selv til Fædrelandsvennen.

Statens helsetilsyn satte i gang en gransking av kjendislegen i fjor høst. Begrunnelsen var at Statsforvalteren i Agder konkluderte med brudd på helselovgivningens krav til forsvarlighet, informasjonsplikt og journalføring.

Benestad skal blant annet ha unnlatt å henvise pasienter til Rikshospitalet, ifølge NRK.

Statsforvalteren varslet også om bekymring for behandling av pasienter med kjønnsinkongruens, som innebærer at en person har en negativ opplevelse av eget kjønn.

Frykter liv kan gå tapt

I 37 år har Benestad tatt imot klienter fra hele landet. Ifølge Benestad selv har han totalt hatt 1800–2000 klienter som har henvendt seg om kjønnsinkongruens. De siste fire årene har han jobbet i privat legepraksis uten offentlig tilskudd.

Benestad identifiserer seg selv som trans. Benestad er mann, men tidvis liker han å fremtre som kvinne.

– Hvis jeg slutter å jobbe, vil noen ta livet sitt. Jeg kan ikke si sikkert at det skjer, men jeg tror ganske sikkert at liv går tapt. Jeg kommer til å ha vondt i hjertet fryktelig lenge, sa Benestad til Fædrelandsvennen da granskingen startet i oktober i fjor.

Benestad sier til Fædrelandsvennen at han mener vedtaket ikke er faglig begrunnet på noen som helst måte.

– Jeg blir skadet av å bli jaktet på, hevder den 73-år gamle legen til avisen.

Les også: Nybilsalget ned 95 prosent

Benestad har fortsatt å jobbe mens saksbehandlingen har pågått.

– Jeg har ikke samvittighet til å la være å jobbe når mange trenger hjelp. Dessuten er det bedre å jobbe i stedet for å sitte i sofaen og være engstelig for fremtiden. Den siste tiden har jeg gruet meg til å gå til postkassa hver dag, i påvente av brev fra helsetilsynet, sier Benestad til Fædrelandsvennen.

Benestad sier til avisen at han har fått tre ukers klagefrist på avgjørelsen, og at han kommer til å benytte seg av denne.

– Det koker i hodet mitt nå, sier Benestad.

Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold skriver at de er kjent med at beslutningen skal påklages – og foreningen ønsker å kjempe mot Helsetilsynets avgjørelse.

Her kan du se Ole Torp intervjue Benestad på NRK. Intervjuet er fra 2018:

De mest populære babynavnene i Norge

mest lest