Zelenskyj: Russlands «store hevn» har begynt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. februar 2023 | 02:34

Russland har begynt sin «store hevn» for Ukrainas motstand mot invasjonen, ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj har i flere uker advart om at Russland tar sikte på å trappe opp angrepet på Ukraina etter omtrent to måneder med nærmest fastlåst situasjon langs frontlinjen som strekker seg over sør og øst.

På mandag var det ikke tegn til en bredere ny offensiv, ifølge Denis Pushilin, som er administratoren for Ukrainas østlige Donetsk-provins. Han sier at russiske tropper hadde sikret fotfeste i Vuhledar, en kullgruveby som har vært en ukrainsk bastion siden begynnelsen av krigen.

Det er leiesoldatstyrken til Wagner som har tatt delvis kontroll over en hovedvei som fører til Bakhmut, ifølge rådgiveren til Pushilin. Byen har vært fokus for en russisk offensiv i flere måneder.

Dagen før sa lederen for Wagner, Jevgenij Prigozjin at hans styrker hadde sikret seg Blahodatne, en landsby like nord for Bakhmut.

Les også: Utlover skyhøy dusør til første soldat som ødelegger eller får tak i en vestlig stridsvogn

Kyiv sa at de hadde slått tilbake angrep på Blahodatne og Vuhledar. Nyhetsbyrået Reuters kan ikke uavhengig verifisere situasjonene der, men plasseringen av de rapporterte kampene indikerte klare, men gradvise, russiske fremgang, skriver Aljazeera.

Zelenskyj sier at russiske angrep i øst var nådeløse til tross for store tap på russisk side, og fremstilte dem som tilbakebetaling for Ukrainas suksess med å presse russiske styrker tilbake fra hovedstaden, nordøst og sør tidligere i konflikten.

– Jeg tror at Russland virkelig ønsker sin store hevn. Jeg tror de [allerede] har startet det, sa Zelenskyj.

– Hver dag bringer de enten inn flere av sine regulære tropper, eller fra wagner, sa han til journalister i Ukrainas sørlige havneby Odesa.

Krever raskere våpenforsyninger: – Det er konstant russiske angrep

mest lest