Krever raskere våpenforsyninger: – Det er konstant russiske angrep

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. januar 2023 | 04:52

President Volodymyr Zelenskyj sier at Ukraina står overfor en vanskelig situasjon i Donetsk og trenger raskere våpenforsyninger og nye typer våpen.

– Situasjonen er veldig tøff. Bakhmut, Vuhledar og andre sektorer i Donetsk-regionen – det er konstante russiske angrep, sa Zelenskyj i en videotale sent på søndag.

– Russland vil at krigen skal trekke ut og utmatte våre styrker. Så vi må sette av tid til våpenet vårt. Vi må fremskynde hendelser, fremskynde forsyninger og åpne opp nye våpenalternativer for Ukraina, sa Zelenskyj .

Tre personer ble drept og seks skadet søndag av russiske angrep på Kherson som skadet et sykehus og en skole, opplyser den regionale administrasjonen.

Russiske tropper okkupert Kherson kort tid etter Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022, og holdt byen til ukrainske styrker gjenerobret den i november. Siden frigjøringen har byen regelmessig blitt beskutt fra russiske stillinger over elven Dnipro.

På søndag traff en rakett en boligblokk i den nordøstlige byen Kharkiv og drepte en eldre kvinne, opplyser regionguvernør Oleh Synehubov.

Russland anklaget lørdag det ukrainske militæret for bevisst å ha slått til mot et sykehus i et russisk-kontrollert område i Øst-Ukraina, og drept 14 mennesker. Det var ingen respons på påstandene fra Ukraina, skriver Reuters.

Ukrainas generalstab sa i en uttalelse sent på søndag at russiske styrker hadde beskutt Bakhmut, som ligger i den østlige Donetsk-regionen, samt Vuhledar i sørvest der kampene har intensivert de siste dagene.

Den ukrainske militæranalytikeren og obersten Mykola Salamakha sier til ukrainske Radio NV at russiske tropper har økt angrepene på Vuhledar.

– Situasjonen er veldig tøff. Bakhmut, Vuhledar og andre områder i Donetsk-regionen er under konstante russiske angrep. Det er stadige forsøk på å bryte gjennom forsvaret vårt, sier Ukrainas president i sin daglige videotale.

Med hodet under armen i Ukraina

mest lest