Politiet stenger Bodø sentrum

Avatar photo
Publisert 1. februar 2024 | 14:21

Takplater flyr i Vesterålen og politiet har stengt Bodø sentrum.

Ekstremværet  «Ingunn» traff Bodø rundt klokka sju torsdag morgen. På grunn av de sterke vindkastene stenger politiet av hele Bodø sentrum.

– Det er fare for liv og helse nå ved å bevege seg utendørs. Vi ber befolkningen om å respektere de sperringene som er satt, samt ta oppfordringen om å holde seg innendørs, skriver politiet på X.

Politiet sendte også ut nødvarsel til mange innbyggerne i Bodø om at det er farlig å oppholde seg utendørs.

Mona Irene Johannessen i Sortland forteller til NRK at takplatene hennes blir tatt av den kraftige vinden og blir slengt av taket. Hun ringte politiet og de nærmeste naboene for å varsle dem om at de kikke måtte gå ut. Så ringte hun ektemannen, som etter hvert kom hjem.

Uværet har også ført til at vinduet på skybaren på Radisson Blu i Bodø sentrum ble knust.

Skoletak på E6

Det er ikke bare Bodø som nå opplever ødeleggelser på grunn av uværet.

På E6 i Sandvik ved Mosjøen ligger taket til Helgeland Folkehøyskole, som ble tatt av vinden.

– De ringte fra skolen og sa at taket hadde blåst av og blitt tatt av vinden. Det er tre til fire takplater som har havnet midt på E6, sier operasjonsleder Yngvar Fredriksen, i politiet til VG.

Martin Eknes, driftsleder på skolen, anslår at det omtrent er 40 kvm av taket som er tatt av vinden.

– Elevene er bortreist, så de er trygge, sier Eknes til VG.

Vinden er så kraftig at lokalene til Posten i Bodø har fått en port revet ned. En stor del av veggen til Hålogalandshallen i Harstad har også blitt tatt av vinden. Flere medier melder om en rekke skader av tilsvarende omfang. Flere tusen skal være uten internett og TV i Nordland på grunn av uværet.

Forsikringsselskaper melder om økte skader

Rundt klokken 13:30 hadde Gjensidige registrert nærmere 150 skademeldinger, som var nær en dobling på under to timer.

– Mange har ikke rukket å melde inn skaden, og erfaringsmessig blir det mange skader etter storm. Stort sett har det gått utover takkonstruksjoner, og ting kan være skadd etter at løse takstein har føket avgårde. Dessuten har noen fått vann inn gjennom utett tak eller vegg, sier direktør for skade eiendom i Gjensidige, Pål Vermedal, til VG.

Det er flest skader i Trøndelag, Nordland og Vestland.

Tryg Forsikring hadde klokken 12 torsdag registrert rundt 60 skader – en dobling siden i morges – og skademeldingene øker.

mest lest