FBI-sjefen: Pandemien startet «mest sannsynlig» av kinesisk lab-lekkasje

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. mars 2023 | 01:59

FBI-direktør Christopher Wray sier at COVID-19-pandemien sannsynligvis var forårsaket av en laboratorielekkasje i Wuhan, Kina.

– FBI har i lengre tid nå vurdert at opprinnelsen til pandemien mest sannsynlig er en potensiell laboratoriehendelse i Wuhan, sa Wray til Fox News i et intervju som ble sendt tirsdag. «Her snakker du om en potensiell lekkasje fra et kinesisk regjeringskontrollert laboratorium.»

Kina har benektet en lab-lekkasje i Wuhan, og kaller påstanden ærekrenkende.

Wrays kommentarer kommer en dag etter at USAs ambassadør til Kina oppfordret landet til å «være mer ærlig» om Covids opprinnelse, skriver BBC.

I intervjuet på tirsdag sa Wray at Kina «har gjort sitt beste for å prøve å motarbeide og tilsløre» bestrebelsene for å identifisere kilden til den globale pandemien.

– Og det er uheldig for alle, sier han.

På mandag sa John Kirby, talsmann for Det hvite hus’ nasjonale sikkerhetsråd, at USAs president Joe Biden støtter regjeringens innsats for å finne ut hvordan Covid begynte.

Men han la til at USA fortsatt mangler en klar konsensus om hva som skjedde.

– Vi er bare ikke der ennå, sa han.

– Hvis vi har noe som er klart til å bli orientert til det amerikanske folket og Kongressen, da vil vi gjøre det, la han til.

Wrays kommentarer kommer også etter at energidepartementet vurderte at COVID-19-pandemien sannsynligvis var forårsaket av en utilsiktet laboratorielekkasje i Kina.

Det amerikanske energidepartementet har konkludert med at Covid-pandemien mest sannsynlig oppsto fra en laboratorielekkasje, ifølge en klassifisert etterretningsrapport som nylig ble gitt til Det hvite hus og sentrale medlemmer av Kongressen, skrev Wall Street Journal på søndag.

Wall Street Journal sa at amerikanske tjenestemenn også nektet å utvide ny etterretning eller analyse som førte til at energidepartementet endret sin posisjon.

Moderna-sjef sammenligner covid med influensa og mener kun sårbare trenger vaksinen

mest lest